Aandacht voor de kick-off van 6 oktober

Op dinsdag 6 oktober startte een periode waarin we als Nederlanders nog meer aandacht voor elkaar hebben. Minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport trapten de periode af in ‘s-Hertogenbosch. Ze luisterden daar naar de verhalen van Brabanders die op verschillende manieren geraakt zijn door het coronavirus, of anderen juist geholpen hebben in deze nare tijd.

Het coronavirus vraagt veel van de mentale weerbaarheid (het vermogen om door te blijven zetten ondanks tegenslagen) van alle Nederlanders. Er zijn mensen die ziek worden of een dierbare verliezen. Ondernemers die het moeilijk hebben. Mensen die hun baan verliezen. Jongeren die niet meer alles kunnen doen wat belangrijk is als je jong bent. Mensen die eenzaam zijn. Corona is daarmee een virus dat niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk slopend kan zijn.

Mark Rutte in gesprek aan tafel in een studio

De overheid wil de vele initiatieven die rond corona zijn ontstaan steunen. Daarom wordt er aan gemeenten, (maatschappelijke) organisaties, bedrijven en andere Nederlanders gevraagd om hun activiteiten via deze website aan te melden. Ook kunnen mensen hun persoonlijke verhaal delen. Zodat er aandacht is voor elkaars verdriet, teleurstelling en onzekerheid. Elke week worden een aantal verhalen die ingezonden zijn gedeeld op deze website en de socialmedia-kanalen van de overheid. Veel mensen delen de verhalen ook direct op Twitter & Instagram, ze zijn daar terug te vinden onder de #aandachtvoorelkaar. Daarnaast zijn er veel persoonlijke verhalen en initiatieven terug te vinden in de media, hieronder een aantal voorbeelden. Blijf je verhalen en initiatieven delen. Zo helpen we elkaar om door deze moeilijke periode heen te komen.
 

De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.