“Liefde in tijden van corona”

Samen met Lisa Mosmans en Lieke Malcorps maakt Timo Harmelink (27, Amsterdam) de podcast Datevermaak. Dat is een soort radio-uitzending op internet. Daarin bespreken ze allerlei lastige problemen in tijden van corona. Zoals vrijgezel zijn, veilig daten en relaties als je samen thuis moet blijven. Timo geeft tips! 
 

Afspraakjes maken in 2020

Veel vrijgezellen vinden het lastig om nieuwe mensen te ontmoeten tijdens de coronacrisis. Timo vertelt: “En dat terwijl mensen op zoek zijn naar lichamelijk contact. Misschien wel meer dan ooit. Het is niet makkelijk als je alleen bent. Je ziet bijvoorbeeld de alleenstaanden die het hebben opgegeven om afspraakjes te maken. Zij hebben zich erbij neergelegd dat het voor hen dit jaar niets meer gaat worden. Maar je hebt ook mensen die wel willen daten, maar alleen als het veilig kan. De meeste mensen willen zich aan de regels houden.”
 

Foto van drie mensen aan een tafel met microfoons

Keuzes maken 

Dat daten nu anders is dan voor corona is duidelijk. Timo vertelt: “Eerder ging afspreken met mensen vrij snel met alle datingapps die er zijn. Je schoof al heel snel iemand aan de kant in ruil voor een ander. Nu mag je zo min mogelijk contacten hebben. Je moet dus keuzes gaan maken. Je moet meer je aandacht richten op één persoon, in plaats van op meerdere personen. Er kan dan veel moois ontstaan.”
 

Digitaal afspreken

“Op dit moment zie je veel dat mensen afspreken via videobellen, zoals Zoom of Skype”, vertelt Timo. “Dat voelt in het begin heel ongemakkelijk. Maar we horen ook veel positieve verhalen. Wij hebben in de podcast veel tips gegeven over wat je tijdens een digitaal afspraakje kan doen. Bestel bijvoorbeeld eten voor elkaar. Of maak lijstjes met tips voor muziek of films. Stuur deze van tevoren naar elkaar toe en bespreek ze. Je moet er een beetje creatief mee omgaan. En je moet het er voor over hebben, want het kost wel wat meer moeite.”

Wandelen en naar het museum 

Als online daten niets voor jou is, heeft Timo ook nog andere tips. “We merken dat digitaal afspreken snel gaat vervelen. Daarom gaan mensen ook vaak wandelen in het park of naar het museum. Maar ik zou gewoon kijken of je wel echt wil daten. Of dat je het ook wel even best vindt. Mentaal is het een zware periode. Logisch dat je als vrijgezel misschien helemaal geen zin hebt in afspraakjes. Maar als je het wel ziet zitten, kan daten in coronatijd ook heel leuk en positief zijn. Probeer die kant ook te zien.”

Turbo-relaties 

In de podcast komen niet alleen vrijgezellen aan het woord. Timo bespreekt ook de corona-relaties. Of zoals hij het noemt ‘turbo-relaties’. “Turbo-relaties zijn relaties die door corona in een soort versnelling zijn geraakt. Je bent veel meer op elkaar aangewezen. Er is meer tijd en aandacht. Daardoor ontstaan er vaak intiemere gesprekken. Maar er zit ook een andere kant aan. Juist in het begin van een relatie wil je veel samen ontdekken. Je wil het leven van de ander zien. Dat gaat nu wat moeilijker. Maar dat betekent niet dat je het samen gewoon heel fijn kan hebben.”
 

De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.