“Alles komt goed, dat is een mooie boodschap”

Het werk van Willem Gradisen (66, Mook) is sinds het begin van de coronacrisis flink veranderd. Willem is burgemeester van de gemeente Mook en Middelaar. Normaal heeft hij veel contact met mensen. Dat is dit jaar heel anders. Daarom probeert Willem zijn rol als burgemeester op een andere manier in te vullen. Hij maakt video’s waarin hij zingt en gitaar speelt. Daarmee wil hij de mensen opvrolijken. “Een burgemeester die muziek maakt, past hier goed bij de cultuur.”

Geen voetbal of carnaval

De agenda van burgemeester Willem Gradisen ziet er dit jaar heel anders uit dan normaal. Geen bezoeken meer aan plaatselijke voetbalwedstrijden. Of traditionele voorbereidingen op het carnaval. Het zorgt ervoor dat hij een stuk minder mensen ontmoet. Dat vindt hij erg jammer. “Ik ga bijvoorbeeld ook niet meer langs bij echtparen die 60 of 65 jaar getrouwd zijn. Nu laten we een bloemetje bezorgen. Dat vinden de mensen ook leuk, maar het is natuurlijk niet hetzelfde.”
 

Portretfoto Willem

Zorgen over gezondheid en werk

In het voorjaar schreef Willem brieven aan de inwoners van zijn gemeente. Zo bleef hij toch nog in contact. Ook maakte hij met zijn vrouw veel wandelingen. “Dan spreek je natuurlijk wel wat mensen op straat. En dan hoor je wat er speelt. Veel mensen maken zich zorgen. Over hun eigen gezondheid of die van familie of vrienden. Steeds meer mensen kennen iemand in hun omgeving die besmet is met corona of het heeft gehad. Ook zijn er veel zorgen over werk. We hebben hier in de gemeente redelijk veel toerisme en horeca. Die sectoren hebben het natuurlijk erg zwaar.”
 

Alles komt goed

Sinds de regels tegen het coronavirus weer strenger zijn zet Willem video’s online. Daarin speelt hij gitaar en zingt hij een lied. Met de video’s wil hij zijn inwoners een hart onder de riem steken. “Een burgemeester die muziek maakt, is niet zo vreemd hier in de gemeente. Dat past goed bij de lokale cultuur.” Op Moederdag plaatste Willem voor het eerst een video online. Hij speelde het nummer ‘Holy Mother’ (‘Heilige Moeder’) van Eric Clapton. “Daar kwamen veel leuke reacties op. Mensen fleuren ervan op. Ze kunnen even met iets anders bezig zijn.” Nu probeert hij elke week een nieuw nummer online te zetten. Laatst zong ik het nummer ‘No Woman, No Cry’ van Bob Marley. Een lied over de kracht van vrouwen. En met de zin ‘Everything is gonna be alright’ (‘Alles komt goed’) erin. Dat lijkt me een mooie boodschap voor deze tijd.”

Probeer van de kleine dingen te genieten

Willem adviseert om van de kleine dingen te blijven genieten. “Natuurlijk is het een rottijd. Juist dan is het belangrijk om stil te staan bij wat er allemaal nog wél kan. Maak op een mooie dag eens een lange wandeling. Of een fietstocht. En misschien heb je nu wel iets meer tijd om aan je familie en vrienden te besteden. Ook dat is heel waardevol. Want misschien ben je eind volgend jaar weer zo druk dat je die tijd niet meer hebt.”
 

De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.