“Corona zorgde voor problemen waar wij iets aan konden doen”

De coronacrisis is óók een periode van kansen voor sociaal ondernemer Wilbert van de Kamp (31, Groningen). Hij startte verschillende projecten. Onder andere om eenzaamheid te voorkomen. En om lokale ondernemers te helpen. “Als het goed met je gaat en je hebt een beetje geld om uit te geven: kijk dan hoe je iemand anders kan helpen.”
 

Een paar honderd verjaardagkaartjes

In 2014 wilde Wilbert meer en beter contact met zijn oma. Daarom begon hij met Omapost: een website waarmee je heel simpel een kaartje kan sturen aan iemand. Toen het team van Omapost door corona wat meer tijd had, zag Wilbert een mooie kans. “Maak je agenda maar leeg”, zei hij tegen het team. “Corona zorgde voor veel problemen. Daar konden wij iets aan doen. Denk aan mensen die nu alleen hun verjaardag moeten vieren. Dat vinden veel mensen echt heel jammer. Wij zorgen ervoor dat iemand ineens een paar honderd kaartjes krijgt. En zo toch een hele bijzondere dag beleeft. Dat is prachtig om te doen”, zegt Wilbert. Via de website kan je iemand opgeven die bijna jarig is. Andere mensen kunnen dan makkelijk kaartjes sturen. Wilbert: “Op deze manier hebben we wel iets van 300 verjaardagen een stuk vrolijker gemaakt.”
 

Foto van man die een kaartje in een brievenbus stopt
Foto: Lyuda Stinissen

Lokale ondernemers helpen

Wilbert bedacht ook de ‘Grokaalbox’. Dit deed hij samen met een paar andere Groningers. Mensen die deze doos met producten bestellen, steunen daarmee lokale ondernemers. En ze ontdekken nieuwe producten uit Groningen. Het idee is een groot succes, vertelt Wilbert. “Ook voor bedrijven is dit leuk. Ze kunnen bijvoorbeeld een box als kerstpakket geven. Daar gaan we er deze winter 800 van maken. Voor sommige ondernemers die meedoen is het ook wel grappig. Zo werken we samen met een bedrijfje dat sambal maakt. De sambal gaat nu mee in het kerstpakket. En het bedrijfje moet ineens 800 potjes maken. Dat zijn leuke dingen. Zeker in een tijd die voor veel ondernemers heel moeilijk is.” 

Portretfoto van een oudere dame die een kaartje vasthoudt

Iets voor een ander doen

Voor mensen die in deze tijd graag iets voor een ander willen doen, heeft Wilbert een tip. “Door iets voor een ander te doen, leren we elkaar beter kennen. Daar wordt de wereld mooier van. Dus als het goed met je gaat en je hebt een beetje geld om uit te geven: kijk dan hoe je iemand anders kan helpen. En dan liever niet met dingen die jou niets kosten. Als je zelf ergens geld in steekt, neem je ook een deel van het risico bij de ander weg. Dat is fijn. Want wie het moeilijk heeft en er alleen voor staat, kan zich heel eenzaam voelen.”
 

De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.