“Wat wij hebben meegemaakt, gun ik niemand”

Werner Ritmeester (41, Siegerswoude) werd vorig jaar december directeur van een bedrijf in Friesland. Ze maken bijvoorbeeld meubels, kasten en keukens voor woningen en bedrijven. Het was flink doorwerken toen de coronacrisis een paar maanden later uitbrak. Werner moest enorm zijn best doen om het bedrijf financieel gezond te houden. Alsof dat nog niet genoeg was, kreeg bijna de helft van zijn personeel corona. En zelf werd hij ook ziek.
 

Snel veel zieken door coronavirus

Door het coronavirus moet iedereen zo veel mogelijk thuis werken. Voor het bedrijf van Werner is dat lastig. Om iedereen toch veilig te laten werken in de loods, nam Werner alle maatregelen die nodig waren. Helaas heeft dat niet geholpen. De een na de andere collega werd begin november ziek. Werner: “Een collega voelde zich op vrijdag niet lekker en ging naar huis. Op maandag hoorden we dat hij positief was getest: hij had het coronavirus. Toen brak de paniek wel even uit. We hebben toen allemaal een test gedaan. Uiteindelijk hadden er 9 van de 18 mensen binnen ons bedrijf corona. Dat was echt enorm schrikken.”
 

Foto van drie mensen met een glaasje drank in de hand die rondom een biljart tafel staan

Positieve test

Ook Werner werd ziek: “Ik had hele hoge koorts en voelde me heel erg beroerd. Maar ik hoefde niet te hoesten of niezen, wat je wel vaak hoort. Het kwam bij mij heel erg in golven. De ene dag was ik mijn smaak verloren en de volgende dag proefde ik alles weer. Ik merk dat ik nog steeds last heb van het virus. Ook al ben ik nu weer een aantal weken verder. Ik maakte vroeger bijvoorbeeld altijd graag een wandeling tijdens het bellen. Dat kan ik nu niet meer. Ik raak snel buiten adem en val dan moe op de bank.”
 

Mentaal moe

Corona deed niet alleen iets met zijn lichamelijke toestand. Werner vond het mentaal ook erg zwaar. Werner: “Ook mijn gezin moest natuurlijk in quarantaine en dus binnenblijven. Dat was ontzettend pittig voor ons allemaal. Verder maakte ik me grote zorgen over het bedrijf. De crisis heeft ons ook geraakt, net als andere bedrijven. We moesten afgelopen jaar echt ons best doen om financieel rond te blijven komen. Gelukkig is de sfeer onder de collega’s goed. We hebben er samen hard voor gewerkt. Ook andere mensen begrepen de situatie en reageerden goed. Zoals klanten die hun bestellingen later kregen. Of leveranciers die op hun geld moesten wachten. Daar ben ik erg dankbaar voor.”
 

Andere manieren

Werner hoopt dat we allemaal nog even volhouden. Speciaal tegen alle werkgevers in Nederland wil hij zeggen: “Ben je bewust van de gevolgen. Niemand wil zonder personeel komen te zitten. Pas goed op en bescherm je mensen. Dan heb ik het ook over de mentale gezondheid. Zeker in tijden zoals deze. Je kunt nu niet even een arm om iemand heen slaan. Daarom moeten we zoeken naar andere manieren om te laten zien dat je om iemand geeft.”
 

De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.