“Het is belangrijk om positief naar de toekomst te blijven kijken”

Theo Bovens (61, Maastricht) moest dit jaar op zoek naar andere manieren om dicht bij de Limburgse bevolking te zijn. Theo is commissaris van de Koning in Limburg. Of zoals ze dat in Limburg noemen: gouverneur. Als gouverneur van Limburg schreef hij blogs en nam hij podcasts op. En hij ging bij alle burgemeesters uit zijn provincie op bezoek. “Iedereen had zijn eigen verhaal.”
 

Alles is corona

Het werk van Theo zag er dit jaar door corona heel anders uit. Minder werkbezoeken, minder mensen ontmoeten. “Alles waar je mee bezig bent is corona. Elk onderwerp gaat erover. Je hebt er echt elke dag 24 uur mee te maken. Veel mensen maken vervelende dingen mee, dus je hoort veel moeilijke verhalen. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten. En eerst weet je niet precies wat je met die verhalen kan doen. Behalve naar de mensen luisteren.”
 

Profielfoto Theo

Blogs en podcasts

De gouverneur besloot de verhalen die hij hoorde te gaan delen. Dat deed hij natuurlijk met toestemming van de mensen om wie het ging. Hij deelde de verhalen bijvoorbeeld via een blog. Dat hield hij iedere dag bij in de eerste maanden van de coronacrisis. Ook nam hij podcasts op. Dat zijn een soort radio-uitzendingen op internet. “Als gouverneur ben je onderdeel van het Limburgse gevoel en de Limburgse ziel”, vertelt hij. “Dat hoort bij het vak. Ik kon nu in het echt niet dicht bij de mensen in Limburg zijn. Dus daar moest ik andere manieren voor verzinnen.” 

Vitaal beroep

Ook maakte Theo de afgelopen tijd een ronde langs de burgemeesters in zijn provincie. “Die mensen hebben een vitaal beroep als je het mij vraagt. Door alles wat er komt kijken bij het voorkomen van het virus. En ook door wat ze doen om de bevolking moed in te spreken. Daarom wilde ik graag bij ze langs.” Aan elke burgemeester vroeg hij om iemand uit de gemeente mee te nemen. Zodat ze hun ervaringen rond corona met hem konden delen. 
 

#LimburgVerlicht

“Ik heb daardoor veel verschillende mensen gesproken”, vertelt de gouverneur. “Iedereen had zijn eigen verhaal. Zoals mensen die zelf corona hebben gehad of verpleegkundigen. En ook mensen met financiële problemen. Die bijvoorbeeld in de horeca werken of een nertsenfarm hebben. Maar ook over alle mooie acties die mensen hebben gedaan om anderen te helpen. Die acties hebben we verzameld onder de noemer #LimburgVerlicht. Dat is het motto van al die acties. Van wat je zélf kunt doen.”
 

Positief de toekomst in

Het is belangrijk om positief naar de toekomst te blijven kijken. Zeker in een moeilijke tijd als deze, vindt Theo. En om iets met de lessen van het afgelopen jaar te doen. “Corona heeft natuurlijk een aantal problemen in ons land laten zien. Denk aan de afstand tussen arm en rijk en discussies over het klimaat. Of aan de manier waarop we met werk omgaan. En met vrijwilligers verenigingen draaiend houden. Daar moet je met elkaar over in gesprek. Want hoe willen we dat in de toekomst doen? En wat kunnen burgers daar zelf in betekenen? Daar moet het in 2021 over gaan. Anders is het echt een verloren jaar geweest.”

In Limburg is de Taskforce BEST gestart om na te denken over het herstel ná corona. Lees hier meer over op de website Limburgnacorona.nl.

De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.