"Jong of oud, iedereen kan helpen"

Proeftuin De Ontmoeting in Culemborg is een plek waar jong en oud elkaar bij elkaar komen. Door de coronacrisis moet de ontmoetingsplek in maart sluiten. Bestuurslid Teunie Verwolf (64, Culemborg) ziet de bezoekers steeds eenzamer worden. Daarom brengt ze elke week een pannetje soep naar 165 mensen, families en gezinnen.

Hartverscheurend

“Voor de coronacrisis was het heel druk bij Proeftuin De Ontmoeting”, vertelt Teunie. “Iedereen is er welkom voor een kop koffie, een potje biljart of gewoon een praatje.” In maart moet ook de Proeftuin dicht. Teunie ziet dat mensen eenzaam worden: “In de Proeftuin komen veel verschillende mensen, van 8 tot 95 jaar. Vooral de hoogbejaarde mensen hebben het heel zwaar in de coronatijd. En jongeren met een handicap. Ze voelen zich heel alleen. Ik zag ze langs de Proeftuin lopen, maar we mochten ze niet binnen laten. Dat was hartverscheurend.”

Foto van man en vrouw achter een grote pan soep

Angst

Teunie merkt dat veel mensen bang zijn. Zelf zorgt ze voor haar 96-jarige moeder. “Ik ben heel bang dat ik mijn moeder ziek maak. Dat merk ik ook bij veel oudere bezoekers van de Proeftuin. Zij kiezen ervoor om binnen te blijven. Zo sluiten ze zichzelf eigenlijk op in hun huizen. Dat vind ik heel verdrietig. De Proeftuin is hun plek om andere mensen te ontmoeten. Daarom willen wij graag iets doen om al die mensen aandacht te geven.”

Aan de slag

Proeftuin De Ontmoeting besluit om soep te maken en die rond te brengen in de gemeente: “Allerlei mensen uit de gemeente gaven verschillende soorten groente. Daar maakten we dan bijvoorbeeld broccolisoep, courgettesoep of tomatensoep van. Maar we zijn ook een telefoonlijn begonnen. Mensen bellen, gewoon om even te kletsen. En te vragen hoe het met ze gaat. Al snel kwamen er steeds meer vrijwilligers ons helpen. Ook veel jongeren meldden zich aan. Het enthousiasme van alle vrijwilligers is heel mooi om te zien. We kregen ook allemaal kaartjes en lieve berichten van bezoekers. Dat is ontzettend leuk.”

Samenwerking gaat door

Nog steeds krijgen veel mensen corona. Daarom gaat Teunie door: “Het is ondertussen een hele planning en organisatie geworden. Een team kookt en een team brengt soep rond. En andere vrijwilligers bellen met de bezoekers van de Proeftuin. Iedereen helpt. Mijn nichtjes van 11 en 8 maken bijvoorbeeld allerlei mooie werkjes van strijkkralen. De inwoners van Culemborg helpen ons door producten te geven. Zo kregen we laatst een kist vol stoofpeertjes. Een mevrouw van 91 gaat die voor ons schillen. De samenwerking tussen jong en oud is prachtig. Daar gaan we graag mee door.”

Tegen iedereen die het moeilijk heeft wil Teunie zeggen: “Houd vol en help elkaar waar het kan. Laten we samen 2020 goed afsluiten. En ons klaarmaken voor een gezond fris nieuwjaar.”

De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.