"Jammer dat we kerst niet met z’n allen kunnen vieren"

Ook voor studente Teddy Macrander (21, Den Haag) is het een lastig jaar. Teddy heeft autisme en maakt zich altijd veel zorgen. Dit jaar is ze erg bang om met het coronavirus besmet te raken. Ze hoopt dat het in 2021 lukt om wat minder vaak bang te zijn. “Ik wil me minder door mijn angst tegen laten tegenhouden.”

Structuur

Als tiener zat Teddy wel vaker niet lekker in haar vel. Vorig jaar kreeg ze van de psychloog te horen dat ze autisme heeft. Dat vond ze fijn. “Ik begrijp nu beter waarom ik bepaalde dingen moeilijk vind. En bijvoorbeeld erg van structuur hou”, zegt ze. Maar net als vroeger maakt Teddy zich nog altijd veel zorgen over van alles. En is ze dit jaar erg bang om corona te krijgen. Ze houdt er veel rekening mee. “Mijn vriend studeert geneeskunde en werkt in het ziekenhuis. Dat vind ik wel lastig, omdat ik bang ben om besmet te raken. Maar ik wil niet dat corona mijn relatie verpest. Dus dat is een risico dat ik neem.” Ook zijn er nog een paar vriendinnen met wie Teddy wekelijks belt of af en toe gaat wandelen. “Want ik vind het misschien lastig, maar ik heb het sociale contact wel nodig.”

Foto van studente Teddy met een gitaar

Concert voor de deur

Muziek speelt een belangrijke rol in het leven van Teddy. Ze schrijft liedjes, speelt gitaar en geeft vaak concerten. Door corona kan ze veel minder vaak optreden. “In het begin dacht ik nog dat ik heel veel nummers zou gaan schrijven. Maar ik heb niet veel inspiratie nu ik vooral thuiszit. Ik heb wel een lied geschreven over corona en hoe stom alles is”, vertelt ze. Gelukkig is Teddy gevraagd om korte privéconcertjes bij mensen aan huis te geven. Aan de voordeur, op anderhalve meter afstand. “De concertjes zijn nu net begonnen, dus ik heb het nog maar een paar keer gedaan. Dat was erg leuk, ook om weer wat afwisseling te hebben.”

Feestdagen

Teddy is groot fan van het kerstfeest en heeft ondanks corona al wel het kerstgevoel te pakken. “Mijn moeder komt uit een groot gezin met negen kinderen. En op eerste kerstdag gingen we altijd met een hele grote groep eten. Dat we dat dit jaar niet kunnen doen, is erg jammer. Maar gewoon met het gezin wordt het vast ook fijn.” Dat er met Oud & Nieuw dit jaar geen feestjes worden gevierd, vindt ze minder erg. “Dat is niets voor mij. Meestal blijf ik op die avond toch al binnen, dus eigenlijk is het wel fijn dat ik dit jaar ook geen andere keuze heb.” 

Lijstjes maken

Wel vertelt Teddy dat ze al flink met het komende jaar bezig is. “Ik ben al allemaal lijstjes aan het maken waar ik opschrijf wat ik volgend jaar anders wil doen. Dit jaar ben ik te veel bezig geweest met de dingen waar ik bang voor ben. Ik wil me daar in 2021 minder door laten tegenhouden. Eigenlijk is de keuze best wel simpel: óf ik ben zenuwachtig en wat bang maar nog wel actief, óf ik zit somber thuis. Dan kies ik toch voor dat eerste, zo maak ik tenminste nog wat mee.”

De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.