“Een bordje aandacht”

Al sinds 2012 brengt Stichting Thuisgekookt buurtgenoten met elkaar in contact. Zo kunnen ze vers gekookte maaltijden delen met elkaar. Stéphanie van Gerven (33, Duivendrecht) is een van de mensen die daar iedere dag voor zorgt. Door de coronacrisis ziet ze hoe belangrijk het is dat we aandacht blijven houden voor elkaar. 
 
 

Thuisgekookt

Thuisgekookt richt zich op mensen in een kwetsbare positie. Dat zijn mensen die niet voor zichzelf kunnen koken. Bijvoorbeeld op sommige dagen in de week. Of voor langere tijd. Door de coronacrisis kwamen daar in korte tijd veel mensen bij. Stéphanie vertelt: “We zagen vooral dat veel ouderen het extra zwaar hadden. Zij konden niet meer zo makkelijk even naar de supermarkt. Mensen werden bang en sloten zich op in huis. De aanvragen bij Thuisgekookt stroomden binnen. We hebben al die mensen in contact gebracht met een thuiskok in de buurt die een maaltijd komt langsbrengen.”
 

Portretfoto Stéphanie

Meer dan eten

Mensen die extra hulp willen bij het zoeken van een thuiskok, kunnen bellen naar 06-83447197. Of ze kunnen via de website hun wensen doorgeven: https://thuisgekookt.nl/helpmijzoeken. Binnen 48 uur zoekt Thuisgekookt dan een thuiskok in de buurt. “Het gaat om meer dan alleen een bordje eten”, vertelt Stéphanie. ”Natuurlijk is het fijn dat mensen niet meer de deur uit hoeven om boodschappen te doen. Maar het gaat om meer dan dat. Tijdens de coronacrisis zien we dat veel mensen alleen thuis zitten. Ze worden daardoor eenzaam. Het bordje eten dat we rondbrengen is dan hét moment waarop mensen even een praatje kunnen maken.”
 

Eenzaamheid

Stéphanie hoort veel positieve reacties: “Mensen zijn ontzettend blij met Thuisgekookt. Ze voelen zich enorm verwend. Het zijn de kleine dingen waar ze heel gelukkig van worden. Zoals een extra toetje of een leuk kaartje bij de maaltijd. Ook het sociaal contact is erg belangrijk voor ze. Pas sprak ik een mevrouw die de hele week nog niemand had gesproken. Ze keek echt uit naar het praatje met de thuiskok. Er is veel eenzaamheid. De coronacrisis laat dat heel duidelijk zien. Met Thuisgekookt maken we die eenzaamheid minder erg.”

Kom helpen!

Thuisgekookt heeft al 16,5 duizend thuiskoks. Maar er is altijd plek voor meer koks. “Graag zelfs”, zegt Stephanie, “We denken dat we de gevolgen van de coronacrisis nog wel even voelen. Daarom zoeken we mensen die graag koken en daarmee een buurtgenoot willen helpen. Via de website kun je je makkelijk aanmelden. Ook gaan we graag met gemeenten in gesprek. Hopelijk kunnen we zo nog meer mensen een bordje aandacht brengen.”
 

Meer informatie over Thuisgekookt? Ga naar de website www.thuisgekookt.nl. Of meld je aan als thuiskok via https://thuisgekookt.nl/#register-cook-form-modal! 

De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.