“In een game met elkaar praten is heel anders dan op straat”

Sander (34, Doesburg) en Stefan (33, Almere) zijn digitaal wijkagent bij de politie. Dit betekent dat ze niet alleen de wijk in gaan. Ze doen bijvoorbeeld ook veel met social media. Sinds de coronacrisis hebben ze er een taak bij: gamen met jongeren. “Door samen te gamen, krijg je hele bijzondere gesprekken.”
 

Binnen blijven

Sander kan zich het moment nog goed herinneren dat hij ‘Gamen met de politie’ bedacht. “Ik zat met een collega in de auto. We hadden net een groepje jongeren een boete gegeven, omdat ze zich niet aan de coronaregels hielden. ‘Er moet toch een manier zijn om die gasten binnen te houden’, dacht ik toen. Tegen mijn collega zei ik: ‘Ik ga wel met ze gamen. Dan blijven ze tenminste thuis.’ Hij vond het meteen een goed idee.” Sander deelde het plan in een appgroep met andere digitale wijkagenten. Zij waren ook enthousiast en werkten het plan verder mee uit. Daarna kregen ze toestemming om in 6 regio’s met het plan te starten. 
 

Foto van een politieman die aan het gamen is

Populaire spellen

Agenten uit die 6 regio’s gamen elke week twee uur met jongeren. Ze spelen dan 3 van de populairste online games van dit moment: Fortnite, FIFA20 en Call of Duty. De politie nodigt via social media jongeren uit om online te komen spelen. Tijdens het gamen kunnen de jongeren met de agenten praten . Dat doen ze via de chat of een koptelefoon met microfoon. “Veel jongeren willen weten hoe het is om bij de politie te werken. De vraag die ik het meeste krijg is of ik wel eens heb geschoten”, zegt Stefan. Maar het gaat ook over onderwerpen als eenzaamheid of pesten. “Zo vertelde een jongen van 12 jaar eens dat hij op school werd gepest”, vertelt Stefan. “Het was heel mooi om te zien hoe de anderen daarop reageerden. Ze gingen meteen met de jongen meedenken. Ik weet zeker dat hij zich daardoor minder alleen voelde.”

Bijzondere gesprekken

Ook Sander merkt dat zijn actie voor bijzondere gesprekken zorgt. “In een game met elkaar praten is anders. Er hangt toch een hele andere sfeer dan op straat. Bijvoorbeeld als je dezelfde jongere aanspreekt, terwijl hij daar met z’n vrienden staat. Dat komt omdat wij dan in uniform zijn. Maar ook omdat iemand een beetje stoer wil doen omdat z’n vrienden erbij zijn”, weet Sander. “Zo vertelde een van de jongeren dat hij eerder op de dag was weggerend voor de politie. ‘Je weet toch wel dat ik ook van de politie ben’, zei ik toen. ‘Ja, maar tegen jou kan ik het wel zeggen’, antwoordde de jongen. Daarna hebben we er nog op een goede manier over door kunnen praten.”

Zaak opgelost

Bij de politie zijn ze erg blij met het project. In januari komen er nog 6 teams bij. Dan is ‘Gamen met de politie’ in 12 verschillende regio’s actief. Stefan en Sander zien het gamen als een hele goede manier om met jongeren in contact te blijven. Zeker nu ze door de coronaregels meer thuiszitten. “Normaal zie je de jongeren op straat en maak je daar een praatje met ze”, zegt Stefan. “Gamen blijkt een mooie manier om met elkaar in gesprek te blijven. En ook om te horen wat er in de wijk speelt. Er is zelfs wel eens een zaak opgelost door een tip die we kregen tijdens het gamen.”

Lees hier meer over ‘Gamen met de politie’.
 

De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.