“Bekijk de mogelijkheden van wat nog wel kan”

Begin maart kwam de worstenmakerij Brandt & Levie in gevaar. Zij leveren hun meeste producten aan restaurants. Maar die moesten sluiten door corona. Daarom bedacht eigenaar Samuel Levie (37, Amsterdam) ‘Support your locals’. Met die actie wilde hij zijn eigen bedrijf redden. Maar ook andere ondernemers steunen.

Workshops annuleren

Samuel volgde al langer het nieuws over het coronavirus. Zijn oom en tante wonen in Noord-Italië. Zo wist hij al snel welke gevolgen het coronavirus had. Samuel vertelt: “In Noord-Italië was natuurlijk al langere tijd alles gesloten. Mijn oom en tante zagen van dichtbij hoe moeilijk de horeca het had door de crisis. Ik dacht dat het niet lang meer zou duren, voordat ook in Nederland alles moest sluiten. Al snel besloot ik onze workshops en evenementen te annuleren.”
 

Portretfoto Samuel

Baaldag

Veel mensen om Samuel heen vonden dat hij overdreef. Maar toen ook in Nederland alles op slot ging, was het serieus: “De dag na de persconferentie was ik heel chagrijnig. Ik dacht dat dit het einde van mijn bedrijf was. Ik dacht aan alle voorraden die we nooit kwijt zouden raken. En aan alle werknemers die ik misschien wel zou moeten ontslaan. Na een flinke baaldag, besloot ik er weer tegenaan te gaan. Ik bedacht me wat ik allemaal nog wel had. En wat ik nog wel kon doen. Niet alleen voor ons bedrijf, maar juist ook voor andere ondernemers.”

Support your locals 

Samuel ging andere ondernemers bellen om te gaan samenwerken: “Ik merkte dat we allemaal dezelfde problemen hadden. We konden niet meer verkopen aan de horeca. Daarom moesten we proberen onze producten direct te verkopen aan klanten. We bedachten een pakket met allerlei producten uit de buurt. Die pakketten worden bij de klant thuisbezorgd. We noemden het ‘Support your locals’. Dat betekent: steun de ondernemers in de buurt. Mensen moeten toch eten. Doe dat dan zo veel mogelijk met producten uit de buurt. Bovendien hadden de supermarkten het moeilijk om alle coronadrukte aan te kunnen. Ga daarom liever naar de groenteboer of de slager op de hoek van de straat.”
 

600 pakketten 

De website van Support your locals was nog maar vier dagen online. En er waren al 600 pakketten besteld. “Dat was een heel bijzonder moment. Het geeft een tevreden gevoel om andere mensen te helpen. Ook zelf waren we weer bezig met ondernemen. En dat op een hele leuke en andere manier dan we gewend waren. De reacties van klanten waren hartverwarmend. Maar veel mensen hebben niet het geld hebben om deze producten te kopen. Dat beseften wij ook. Daarom bedachten we een plan. Voor ieder gekocht pakket, geven wij een mooi pakket aan de voedselbank. Ook kunnen mensen op de website geld geven voor de voedselbank.”

Voor nu hoopt Samuel dat mensen elkaar weer meer willen steunen. “In het begin van de coronacrisis was er een fijne sfeer. Dat mis ik nu wel een beetje. Ik hoop dat mensen begrijpen dat we elkaar nog steeds nodig hebben. En dat we elkaar zo nu en dan moeten helpen.”
 

De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.