"Het is belangrijk dat mensen hun verhaal met iemand kunnen delen"

De coronacrisis is voor veel mensen geestelijk zwaar. Die mensen wil psycholoog Saisha Partiman (30, Amsterdam) graag helpen. Daarom startte ze het ‘Bel-me-wel-register’. Dat is een groot succes. Veel mensen hebben in deze moeilijke tijd iemand nodig die naar ze luistert. “Je moet niet in je eentje thuis met je gedachten blijven zitten.”

Met iemand praten

Saisha maakte zelf de website van het ‘Bel-me-wel-register’. Via deze website kunnen mensen laten weten dat ze met iemand willen praten. Ze deelde de website via Instagram en Facebook. Al snel kreeg ze veel reacties. Zeker toen ook RTL Nieuws schreef over het ‘Bel-me-wel-register’. Saisha vertelt: “Toen ging het ineens heel hard. Daar was ik erg blij mee. Je weet van tevoren niet of het plan lukt.” Veel mensen bleken het nodig te hebben om met iemand te praten. En gelukkig vond Saisha snel 10 collega’s die wilden helpen met alle telefoontjes.

Halve afbeelding Saisha

Al langer met problemen rondlopen

Niet alleen door het coronavirus hebben mensen het geestelijk zwaar. Saisha: “Natuurlijk zijn mensen bang om ziek te worden. Er is onzekerheid over werk. En grootouders vinden het moeilijk dat ze hun kleinkinderen niet kunnen zien. Maar je merkt vooral dat er problemen uitkomen, waar mensen al langer mee rondlopen. In het normale leven kun je die problemen vaak uitstellen. Maar door de coronaregels zitten mensen veel binnen. En ze zien weinig andere mensen. Dan kun je niet meer doen alsof die problemen er niet zijn. Toen het voor mij duidelijk werd dat veel mensen hier last van kregen, wilde ik daar iets aan doen”, vertelt ze.

We zijn er nog steeds voor mensen

Ze merkte dit tijdens de gesprekken die ze zelf voerde. “Mensen snappen niet meteen waarom ze de situatie zo lastig vinden. Ze merken wel dat het heel fijn is om hun verhaal te vertellen. Dat is ook belangrijk tijdens zo’n crisis. Je moet niet in je eentje thuis met je gedachten blijven zitten.” In de zomermaanden was het een stuk rustiger, zegt Saisha. “Het is ook een beetje hoeveel energie ik er zelf in stop. Als ik meer reclame maak voor de website, dan komen er ook meer aanvragen binnen. Nu er meer besmettingen zijn, wil ik ook weer actiever worden. Er zijn nog steeds veel mensen die het moeilijk hebben. Aan hen wil ik laten weten dat we er nog steeds voor ze zijn.” 

De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.