“De documentaire ‘De Tweede Golf’ geeft een uniek kijkje achter de schermen”
Vanaf augustus kregen weer steeds meer mensen corona in Nederland. Dat noemen we ‘de tweede golf’. Verslaggever Marjolein Lauret (40, Vries) en journalist Ronald Oostingh (30, Zwolle) maakten daarover een documentaire voor radio- en televisieomroep RTV Drenthe. Die gaat over hoe de situatie was in de ziekenhuizen en verpleeghuizen in Nederland. Ze filmden bij vier verschillende corona-afdelingen van Treant Zorggroep in Emmen. Ronald vertelt over zijn ervaringen in het ziekenhuis.
De tweede golf
Aan het begin van de coronacrisis bleef het rustig in het noorden van Nederland. Maar in de tweede golf merkte Ronald hoe dichtbij het virus was gekomen. Ronald: “Het coronavirus ging een veel grotere rol spelen bij ons in de regio. Steeds vaker hoorde je verhalen over mensen die besmet waren. Het was opeens wel heel dichtbij allemaal. We hoorden toen ook veel meer verhalen van zorgmedewerkers in de omgeving. Die verhalen wilden we bij RTV Drenthe graag vertellen.”

Documentaire
Marjolein en Ronald kregen de opdracht om een documentaire te maken. Daarin spreken ze met artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis in Emmen. Ronald vertelt: “Samen met een collega hebben we een afspraak gemaakt met Treant zorggroep. Het ziekenhuis in Emmen ontving ons met open armen.”
Zenuwachtig
Ronald mocht een aantal zorgmedewerkers volgen in het werk dat ze elke dag doen. “In het begin was ik wel een beetje zenuwachtig. Wat ging ik allemaal zien? Ik mocht ook naar de intensive care en de eerste hulp. Maar ik had geen idee wat ik daar zou meemaken.”
Op de intensive care
De dagen in het ziekenhuis hebben diepe indruk gemaakt op Ronald: “Voor de intensive care afdeling moest ik zo’n speciaal wit pak aan doen. Als je helemaal veilig bent ingepakt, mag je naar binnen. Het greep me heel erg aan wat ik daar zag. Er lag een man van begin 60 aan allemaal slangen en buisjes. Er stonden foto’s van zijn kleinkinderen rond zijn bed. Een gewone fitte man en dan lig je opeens hier. Dan besef je wel hoe verkeerd het kan gaan.”
Verhaal dat is bijgebleven
Ronald heeft nog een verhaal dat hem erg is bijgebleven: “Mijn collega Marjolein had een patiënt geïnterviewd voor de documentaire. Een paar dagen daarna kregen we bericht dat het heel slecht met hem ging. Marjolein heeft toen de beelden naar hem opgestuurd. Zo kon hij ze bekijken met zijn familie. Kort daarna overleed hij.”
De zorg
Ronald heeft groot respect voor het personeel in het ziekenhuis: “Hoe geduldig ze met patiënten omgaan. Dat is echt ontroerend om te zien. Het klinkt enorm standaard, maar het personeel is enorm sterk en flexibel. Ze vertelden allemaal dat ze als collega’s elkaar er doorheen slepen. Op die manier blijven ze positief. Ook dat maakte veel indruk. Je moet heel dapper zijn voor dit werk. Met de documentaire hebben we geprobeerd om dat te laten zien.”
Bekijk hier de documentaire van Ronald en Marjolein.
De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.