“Het is ook een tijd van verbinding en groepsgevoel”
Roeli Mossel (57, Zuidhorn) is directeur-bestuurder van NNCZ, de Noord Nederlandse Coöperatie van Zorgorganisaties. Afgelopen zomer zocht ze naar manieren om zorgmedewerkers te helpen tijdens de tweede coronagolf. Ze dacht aan de sluiting van de horeca en de mensen die daardoor gedwongen thuiszaten. De actie ‘Horeca helpt Zorg’ was snel geboren. “De taken sluiten perfect aan bij waar zij goed in zijn.”
Gastvrijheid
Roeli wilde het wat minder zwaar maken voor haar zorgmedewerkers tijdens de tweede coronagolf. Daarom zette ze hun ‘extra’ taken op een rij. “Dat bleken vooral taken die te maken hebben met gastvrijheid. Denk aan het begroeten van bezoekers. Maar ook zorgen dat ze hun naam opschrijven en zich aan de coronaregels houden.” De link met de horeca was toen makkelijk gelegd. “Daar zaten medewerkers namelijk gedwongen thuis door de sluiting van de horeca. En zij zijn goed in precies die taken die wij bij onze medewerkers weg wilden nemen.”

Aan de slag
Roeli belde met een aantal ondernemersclubs in Groningen en Drenthe. Ze wilde horen wat zij van het idee vonden. Ze kreeg het advies om het plan te delen via social media. Daarna ging het snel. “De eerste dag hadden we meteen al veel reacties binnen”, vertelt ze. “Van bedrijven en van mensen zelf. De volgende ochtend zaten we al met de eerste bedrijven om tafel. Het hele weekend hebben we doorgewerkt. En de maandag erna zijn meteen 44 horecamedewerkers bij ons aan de slag gegaan.”
Uitzendbureau
Aan die 44 extra mensen hadden ze bij NNCZ eigenlijk genoeg. Maar er kwamen veel meer aanmeldingen binnen. “Dat was heel mooi, maar we zijn natuurlijk geen uitzendbureau. Toen hebben we andere partijen erbij gehaald, zoals onze branchevereniging ActiZ. Zo is het gelukt om ‘Horeca Helpt Zorg’ in de regio en landelijk op te zetten. Er waren zo een paar 100 extra mensen aan het werk in de zorg. En dat alleen nog maar in de 3 noordelijke provincies”, zegt ze.
Jonge mensen
Dat bevalt de bewoners en ook de horecamedewerkers goed, vertelt Roeli. “Voor de bewoners is het hartstikke leuk dat er nieuwe en vaak jonge mensen rondlopen. Ook om een praatje mee te maken. En de horecamedewerkers zijn heel blij. Ze kunnen zo van betekenis zijn in plaats van thuis op de bank te zitten.” Roeli hoopt dat we later ook aan alle mooie acties terugdenken. En niet alleen maar aan het negatieve van de coronacrisis. “Het is ook een tijd van verbinding en groepsgevoel. Ik hoop dat we dat ook ná corona kunnen vasthouden.” De actie ‘Horeca helpt Zorg’ gaat in ieder geval tot half januari door.”
De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.