"Hoe leg je de coronacrisis uit aan jonge kinderen?"
Begin maart, vlak voor de lockdown, werd eerst de moeder van Renske de Kleijn ziek en daarna haar vader. Haar moeder knapte snel op, maar haar vader belandde op de ic. Renske zag welk effect de coronacrisis heeft op haar kinderen en besloot daar een kinderboek over te schrijven. De opbrengsten van het boekje gaan naar onderzoek over de invloed van de coronamaatregelen op jongeren.
Onzekere tijd
Een onzekere tijd brak aan voor de familie uit ‘s-Hertogenbosch. De vader van Renske belandde op de ic. Renske vertelt: “Begin maart ontwikkelde eerst mijn moeder (64) en daarna mijn vader (65) symptomen van het coronavirus. We besloten gelijk afstand te houden en mijn ouders gingen in isolatie. Mijn moeder herstelde zich gelukkig al na anderhalve week. Maar mijn vader werd na een bezoek van de huisarts met spoed doorverwezen naar het ziekenhuis in Eindhoven. Daar kwam hij op de ic te liggen.”

"Mijn vader had zelf niet door hoe ziek hij was"
Toen Renske het bericht kreeg dat haar vader naar het ziekenhuis moest, raakte ze in totale paniek: “We hadden geen idee wat ons te wachten stond. Het was alsof we in een film waren beland. We voelden ons machteloos. Niemand mocht bij mijn vader in het ziekenhuis blijven. We zaten thuis naast de telefoon te wachten tot we bericht kregen uit het ziekenhuis. Mijn vader was er heel slecht aan toe. Het was vaak erop of eronder, maar uiteindelijk hoefde hij gelukkig niet in coma gebracht te worden. Na een paar dagen op de ic mocht hij met een zuurstoftank thuis verder herstellen.”
"Als het virus straks voorbij is"
De coronabesmettingen van haar ouders hebben veel impact gehad op de hele familie, met name op de kinderen. Renske: “Het is verschrikkelijk dat je niet even een knuffel kan geven aan elkaar. De kinderen (2 en 4) misten het contact met opa en oma enorm. Ze vonden het soms maar moeilijk te begrijpen. Daarom besloot ik een kinderboek te schrijven met alle ervaringen en indrukken van de kinderen. Het boekje ‘Als het virus straks voorbij is’ bleek een groot succes. Bijna alle exemplaren zijn verkocht. Als wetenschapper vond ik het belangrijk de opbrengsten te doneren aan onderzoek. Met het geld steun ik een wetenschappelijk onderzoek van het Wilhelmina Kinderziekenhuis over de invloed van de coronamaatregelen op jongeren.”
Herstel
Inmiddels gaat het alweer wat beter met de vader van Renske. Wel werkt hij nog maar voor de helft van de tijd. Na een half jaar heeft hij nog steeds last van wat hem begin maart is overkomen. Hij is vaak moe en kan zich slecht concentreren. Als Renske haar vader zo ziet, vindt ze het erg heftig als mensen zeggen dat het coronavirus maar een griepje is: “Ik heb gezien wat het met mijn vader deed, het is echt niet zomaar een griepje. Het maakt mij ook angstig voor de tweede golf. Maar ik zie ook positieve initiatieven om elkaar een hart onder de riem te steken. Dat is belangrijk, want we zullen het samen moeten doen.”
De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.