“Het is heel mooi om in deze tijd in de zorg te kunnen helpen”

Renée Schröder (32, Breda) is bedrijfsleider bij een café in Breda. Door corona is het café nu dicht. Renée heeft dus veel tijd over. Daarom is ze gaan helpen in de zorg. “Ik heb heel veel respect voor de mensen die elke dag in een verpleeghuis werken.”
 

Voelde heel gek

Renée weet nog goed dat ze hoorde dat alle cafés moesten sluiten. “Ik was zelf in het café aan het werk. Toen kwam het nieuws dat we dezelfde avond nog dicht moesten. Het voelde heel gek om de deur achter me dicht te trekken en de lege straten te zien”, vertelt ze.
 

Profielfoto Renée Schröder

Onzekere periode

Het was voor haar een hele onzekere periode. Tot bekend werd dat de horeca op 1 juni weer open mocht. “Daar leefden we vanaf dat moment echt naar toe. Iedereen was zo blij toen we weer open mochten. En we hebben ook echt een hele goede zomer gehad.”
 

Opnieuw dicht

Dat het café na de zomer opnieuw dicht moest, vond Renée erg moeilijk. “We hebben er zoveel aan gedaan om ons aan alle regels te houden. Dan is het heel zwaar als je voor een tweede keer het bedrijf moet sluiten. Ook omdat we nu niet weten wanneer deze periode voorbij is.” 
 

Helpen in de zorg

Renée kreeg het hier ook zelf moeilijk mee. “Ik begon me steeds meer te vervelen”, zegt ze. Ze hoorde van haar baas Johan over zijn plan. Johan is voorzitter van de Bredase afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Hij bedacht een plan om mensen die in de horeca werken mee te laten helpen in de zorg. Dit deed hij samen met Surplus, een organisatie van thuiszorg en verpleeghuizen in West-Brabant. 
 

Duizenden horecamedewerkers

Het plan is een groot succes. Al snel melden duizenden horecamedewerkers zich aan. Ook Renée is meteen enthousiast. “Ik vond het een supergoed idee. Het is heel mooi om in deze tijd in de zorg te kunnen helpen.” Het kwam voor haar ook een op een goed moment, vertelt ze. “Bij de eerste sluiting waren we nog wel aan het klussen in het café. Maar daar was nu niet heel veel meer te doen.” 
 

Veel respect

Inmiddels werkt Renée een paar weken in een verpleeghuis in Fijnaart. Zo lang de horeca dicht is, werkt ze hier op een afdeling waar mensen wonen met dementie. Ze maakt bijvoorbeeld de bedden op. Ook helpt ze met het ontbijt en de lunch. “Ik was nog nooit eerder in een verpleeghuis geweest. Eerst vond ik het best wel heftig om te zien hoe ziek de mensen zijn. En hoe zwaar het eigenlijk is om dement te zijn. Het is goed om een keertje op een andere werkplek te kijken. Ik heb nu al heel veel respect voor de mensen die elke dag in een verpleeghuis werken.”
 

De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.