“Als je niets meer hoort, voel je je nog meer alleen”

Ouderen verliezen vaker hun gehoorapparaat tijdens de coronacrisis. Dat komt door het opzetten en afzetten van hun mondkapje. Gehoorspecialist Renee Verwaaijen (41, Epe) besloot snel actie te ondernemen. 

Onzekere periode

Vorig jaar september opende Renee haar eigen winkel met gehoorapparaten. In het voorjaar waren er veel besmettingen met het coronavirus. Dat was voor Renee ook een onzekere periode. “We dachten eerst dat het virus wel over zou gaan. Net als zo veel mensen dachten. Maar het virus kwam steeds dichterbij. En daardoor werd het wel heel spannend. In onze winkel hebben we vaak te maken met oudere mensen. Wij waren daarom heel bang dat we onze deuren moesten sluiten. Gelukkig konden we openblijven voor noodgevallen. Maar je voelde veel spanning bij de mensen in het dorp.”
 

Portretfoto Renee

Werken volgens de regels

Ook in de winkel merkte Renee dat mensen bang waren. “Veel oudere klanten durfden niet meer in de winkel te komen. Daarom brachten we ook gehoorapparaten bij de mensen thuis. Of we haalden een apparaat op voor reparatie. We moesten ook helemaal anders gaan werken in de winkel. Bijvoorbeeld met de pakketjes van de postbode. Die moesten we eerst een dag laten liggen voordat we ze open konden maken. In de winkel moest alles natuurlijk volgens de corona-regels. Zo hebben we plastic schermen bij de balie. En na iedere klant maken we deurklinken schoon. Het was enorm wennen.”
 

Tweede golf 

In Nederland zijn er nu weer veel besmettingen met corona. Ook dragen meer mensen een mondkapje. Veel mensen verliezen hun gehoorapparaat door het opzetten en afzetten van hun mondkapje. Renee besloot in actie te komen. “Ook vóór corona verloren mensen weleens hun gehoorapparaat. Maar dat gebeurt nu veel vaker door de mondkapjes. Iedereen die een gehoorapparaat vindt, kan dat naar mijn winkel brengen. Op ieder apparaat staat namelijk een uniek nummer. Via dat nummer probeer ik te ontdekken van wie het apparaat is.”

Renee is dankbaar dat ze iets kan doen voor anderen. “Je merkt dat mensen zich nu meer alleen voelen. Als mensen dan hun gehoorapparaat verliezen, horen ze ook niets meer. Daardoor voelen mensen zich nog meer eenzaam. Dat is heel verdrietig. Ik hoop dat meer gehoorspecialisten gaan meedoen met deze actie. Laatst plaatste ik een bericht op Facebook om ook andere ondernemers uit te nodigen. Een heleboel mensen lazen het bericht en ik kreeg veel positieve reacties. Ik hoop dat velen zullen volgen.”

Voor de toekomst hoopt Renee dat mensen blijven vol houden. Ook nu er veel besmettingen zijn. “Het is belangrijk dat we elkaar blijven helpen. Het is een moeilijke tijd en veel mensen zijn aan het mopperen. Maar laten we kijken naar wat we wel kunnen.”

De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.