“Met pensioen gaan zonder afscheidsfeestje is heel gek”
In november stopt Reint Wever (66, Muntendam) met werken bij de RDW in Veendam. Hij heeft er dan 32 jaar trouwe dienst op zitten. Het wordt een pensioen zonder afscheidsfeestje. Reint is al bijna een jaar niet op zijn werk geweest. Dat komt door ziekte en het risico op corona. “Heel gek om afscheid te nemen zonder een knuffel of zelfs maar handen schudden.”
Risicogroep
“Eigenlijk ben ik mijn hele leven nooit echt ziek geweest”, vertelt Reint. Tot hij een jaar geleden in het ziekenhuis terechtkwam. “Eind vorig jaar kreeg ik last van blaasstenen. Ik moest daarvoor aan m’n prostaat worden geopereerd. Maar die operatie werd uitgesteld omdat ik een hartinfarct kreeg. Zo was er ineens van alles mis.” Reint zit een tijdje thuis om beter te worden. Als hij weer wil gaan werken, is het coronavirus er. “Toen belde mijn baas. Misschien was het maar beter om tijdelijk niet te komen werken. Door mijn problemen met de gezondheid zit ik in een risicogroep. Ik heb niet meer kans om besmet te raken met het coronavirus. Maar wel meer kans dat de ziekte bij mij veel erger is.”

Afscheid zonder knuffel
Nu is Reint al bijna een jaar niet meer op zijn werk geweest. De meesten van zijn collega’s heeft hij al heel lang niet gezien. En dat terwijl zijn pensioendatum dichterbij komt. Eind november stopt Reint met werken na 32 jaar trouwe dienst. “Dat had ik me natuurlijk anders voorgesteld”, zegt hij. “Een mooi etentje en dan echt officieel afscheid nemen. Met pensioen gaan zonder afscheidsfeestje is heel gek. Dat je niemand een knuffel kan geven. Of zelfs maar de hand kan schudden. Ik ben alleenstaand en ik woon alleen. De plek waar je al 32 jaar werkt, is dan ook sociaal belangrijk”, vertelt Reint. Van zijn collega’s kreeg hij al wel veel kaartjes en bloemen. Dat doet hem goed. “Dat helpt wel om het vol te houden in deze tijden.”
Gezondheid gaat voor
Reint weet heel goed dat hij door zijn zwakkere gezondheid een extra risico loopt. “Ik kom nog buiten om boodschappen te doen of een wandeling te maken. Maar ik zoek de drukte niet meer op. Het treinabonnement gebruik ik niet meer. Ik ging daarmee nog wel eens een dagje naar Amsterdam. Maar dat risico wil ik echt niet lopen. Veel mensen zitten met dezelfde problemen, dat weet ik. Ook bij mij op het werk. Toch probeer ik positief te blijven. Natuurlijk wil iedereen weer dat alles normaal is. Maar gezondheid gaat nu voor. Daarom blijf ik nog steeds voorzichtig.”
De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.