“Sporten is goed voor je motivatie en zelfvertrouwen”

Raily Legito (42, Vlaardingen) is oud-profhonkballer. Hij speelde 249 interlands voor het Nederlandse team. Nu is hij projectleider en ambassadeur bij ‘Alleen jij bepaalt wie je bent’. Dat is een actie van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Een onderdeel hiervan is het Koninkrijkstoernooi. Dat kon door corona niet doorgaan. Ze moesten daarom een goede andere mogelijkheid bedenken. “Van sporten in een team leer je belangrijke lessen voor het leven.”
 

Een paar honderd jongeren uit Nederland, Aruba, Bonaire, Curaçao en Sint Maarten sporten elk jaar tegen elkaar. Dat doen ze tijdens het Koninkrijkstoernooi in oktober op één van de eilanden. De teams spelen dan voetbal, honkbal en basketbal tegen elkaar. 
 

Zelfvertrouwen

Raily, die zelf op Curaçao is geboren, weet hoe belangrijk sporten voor jongeren is. “Van sporten in een team leer je belangrijke lessen voor het leven”, zegt Raily. “Het is goed voor je motivatie en je zelfvertrouwen. Daar heb je later ook veel aan met je studie of met je werk.”

Profielfoto Raily

Andere mogelijkheid

Door de coronamaatregelen kon het Koninkrijkstoernooi dit jaar niet doorgaan. Dus wilde de organisatie een goede andere mogelijkheid bedenken. “We wilden wel iets doen, want je ziet dat deze jongeren het nodig hebben. Het gaat om meer dan sporten. Het is ook een manier om contact te houden en te kijken hoe het met iedereen gaat.” 
 

Filmpjes

Ze bedachten een opdracht via internet. Dat heet een challenge. Daarvoor konden jongeren filmpjes insturen om hun tofste moves te laten zien in honkbal, voetbal of basketbal. “We hebben er nu zo’n 150 binnengekregen”, vertelt Raily. “Daar zitten hele bijzondere filmpjes tussen. Eind januari maken we voor alle onderdelen een winnaar bekend.”
 

Verbinding

Ook dit jaar is het gelukt om jongeren te helpen om in beweging te blijven. Raily is blij dat het op deze manier kon. Er wordt nu nog hard gewerkt om een mooi einde voor de challenge te organiseren. Hierbij staat volgens Raily de verbinding tussen de eilanden centraal. “Het is leuk als de jongeren ook dit jaar een kijkje in elkaars keuken krijgen.” 
 

Buitenland

Toch heeft hij het liefst dat ze in 2021 gewoon weer het Koninkrijkstoernooi kunnen organiseren. “Door het toernooi kunnen veel van deze jongeren voor het eerst naar het buitenland gaan. Het is gewoon heel mooi om daaraan mee te werken.” 
 

De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.