“Mensen vinden het zo fijn om te merken dat anderen aan ze denken”

Duizenden uitwasbare mondkapjes hebben Pauline Joosten (47, Willemstad) en haar goede vriendin Hadewych den Ridder (54, Zevenbergen) gemaakt. Ze doen dat sinds het begin van de coronacrisis. Van de inkomsten brengen ze elke week cadeautjes naar verzorgingstehuizen. “Pas deelden we een keer zelf de cadeautjes uit. Mensen deden met tranen in de ogen de deur open.”

Zelf mondkapjes maken

Pauline en Hadewych maakten hun eerste mondkapje toen iedereen die moest dragen in het openbaar vervoer. Pauline vertelt: “Ik heb vier kinderen en Hadewych twee. In het begin waren de wegwerp-mondkapjes best duur. En ook moeilijk te krijgen. Toen besloten we zelf uitwasbare mondkapjes te maken voor onze kinderen.” Van het een kwam het ander. Veel mensen vonden de mondkapjes van de twee vriendinnen mooi. Ze wilden er ook wel eentje hebben. “Steeds meer mensen vroegen om een mondkapje. Zo kwamen we met het plan om er wat geld voor te vragen. Hiermee kunnen we dan een leuke verrassing kopen voor oudere mensen.”

Foto van twee vrouwen met mondkapjes en een bal sinaasappelen

Verkoop in heel de gemeente

Pauline en Hadewych maakten de Facebookpagina ‘Moerdijkse Mondkapjes’. Vanaf toen ging het snel. Vooral omdat verschillende bedrijven in de gemeente de mondkapjes wilden verkopen. “In de gemeente Moerdijk liggen elf dorpjes en stadjes. In zes plaatsen is een plek waar ze de mondkapjes verkopen”, vertelt Pauline. Zo kun je ze kopen bij een bloemenwinkel en een kapsalon. En op het platteland hebben veel mensen een rekje buiten staan. Wie daar een mondkapje pakt, kan wat geld achterlaten in de brievenbus. “Dat doet iedereen heel braaf”, zegt Pauline. Zelf heeft ze ook zo’n rekje voor haar huis staan. 
 

Foto van een voordeur van een huis

Tranen in de ogen

Ze verkopen veel mondkapjes. Daarom is er genoeg geld om wat leuks te doen voor ouderen. “Elke donderdag delen we zo’n 1500 cadeautjes uit. Daarvoor werken we samen met de verzorgingstehuizen. Wij brengen daar dan de cadeautjes. En de verplegers delen ze uit aan de bewoners. Vorige week hebben we kamerplanten gegeven, met een mooie pot eromheen. Ook hebben we een keer fleecedekens bezorgd om wat warmte te brengen. En toen het in de zomer zo heet was, hebben we ijsjes uitgedeeld”, vertelt Pauline. Het levert hartverwarmende reacties op. “Pas deelden we een keer zelf de cadeautjes uit. Mensen deden met tranen in de ogen de deur open. Ze vinden het zo fijn om te merken dat anderen aan ze denken. Dat ontroert ze echt.”
 

Iedereen kan wat doen

Drie avonden in de week zijn de twee vriendinnen bezig met hun Moerdijkse mondkapjes. En ook in het weekend. De ene keer bij Pauline thuis en de andere keer bij Hadewych. “Dan heeft de rest van het gezin ook nog eens wat rust”, lacht Pauline. Het is eigenlijk heel makkelijk om een beetje aandacht te besteden aan anderen. Dat heeft Pauline nu ervaren: “Echt iedereen kan wat doen. We hebben allemaal wel een buurman of buurvrouw die door corona minder mensen ziet. En misschien eenzaam is. Een kaartje sturen en zeggen dat je aan die persoon denkt, is heel simpel. En het werkt. Er zijn in Nederland veel acties als de onze. Sluit je daarbij aan als je iets voor een ander wil doen.”    

De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.