“Vooral die kleine momenten zijn heel waardevol”

Voordat Paul van Loenen (38, Ede) geestelijk verzorger was, werkte hij als meubelmaker. Dat kwam dit jaar goed van pas. Paul bouwde ‘De Rijdende Koffietafel’. Hiermee fietst hij elke maandagmiddag naar het centrum van Ede. Om ook tijdens de coronacrisis met mensen te kunnen praten. “Mensen komen vanzelf op de tafel af voor een praatje.”
 

Doel van het leven

Een jaar of 15 geleden maakte Paul de stap van meubelmaker tot geestelijk verzorger. Nu werkt hij bij ‘Levensvragen in de Vallei’, samen met collega’s in de regio. Als geestelijk verzorger praat Paul met mensen die vragen hebben over het leven. Het verschilt per persoon waar die vragen over gaan, zegt hij. “Soms wil iemand over zijn relatie praten. Soms zijn het grotere vragen zoals ‘wat is het doel van het leven?’” Door zijn werk komt Paul bij veel mensen thuis, maar door corona werd dit lastiger.
 

Foto van een man op een bakfiets

Oude fiets

Het is voor veel mensen een moeilijke tijd. Daarom wilde Paul iets extra’s doen. Zijn ervaring als meubelmaker kwam daarbij goed van pas. Hij kocht via Marktplaats een oude fiets die vroeger van een melkboer was geweest. De fiets liet hij opknappen door de fietsenmaker. Daarna bouwde hij van steigerhout een uitklapbare koffietafel die hij vastmaakte op de fiets. Daarmee fietst hij elke maandagmiddag naar het centrum van Ede. Hij geeft daar mensen op veilige afstand een kop koffie. Zo ontstaat vanzelf een gesprek, vertelt hij. “Ik hoef eigenlijk nooit naar mensen toe te gaan om ze aan te spreken. Dat is me echt opgevallen. Mensen komen vanzelf op de tafel af voor een kop koffie en een praatje.”
 

Studiekeuze

Aan zijn uitklapbare koffietafel spreekt Paul veel verschillende mensen. “Soms zijn het mensen die wat meer kwetsbaar zijn, zoals dak- en thuislozen. Of oudere mensen die misschien wat eenzaam zijn en graag een praatje komen maken. Maar laatst kwamen er ook een paar studenten bij me aan tafel. Zij wilden het hebben over hun studiekeuze. Dat werd een heel mooi gesprek. En er zijn ook mensen die elke week even langskomen voor een kop koffie en een praatje.”

Kleine momenten

Eenzaamheid is op dit moment een groot probleem, ziet Paul. Maar we moeten er ook niet té bang voor zijn, vindt hij. “Er zijn genoeg oudere mensen die het helemaal niet zo erg vinden om alleen te zitten met kerst of oud en nieuw. We mogen ons best vaker vervelen. Zo zorg je voor ruimte in je hoofd. Dat is nodig om tot nieuwe ideeën te komen. Van de maandagen achter zijn koffietafel heeft Paul ook geleerd dat vooral de kleine momenten heel waardevol zijn. “Gewoon iemand gedag zeggen of even een knipoog geven. Een kop koffie en een kort praatje. Het zijn dat soort kleine dingen waardoor iemand zich gezien voelt. En daar gaat het om.”
 

De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.