“We zijn uiteindelijk gewoon mensen die mensen willen helpen”

In het begin van de coronacrisis was er te weinig personeel in de kinderopvang en ziekenhuizen. Daar maakte Naut van Teeseling (20, Haarlem) zich veel zorgen over. Hij kon er niet van slapen. Naut bedacht daarom een manier waarop mensen elkaar konden helpen. Al snel werd dat idee een enorm succes. 
 

Online formulier

Naut hoorde premier Rutte vertellen over de besmettingen met corona. Hij maakte zich zorgen. Er waren te weinig mensen om te werken in de zorg en op scholen. Die avond kwam Naut met het idee om een online formulier te maken. Naut: “Op het formulier kon je invullen of je ergens mee wilde helpen. Denk bijvoorbeeld aan oppassen en lesgeven. Of boodschappen doen en koken. De volgende ochtend ging ik meteen aan de slag. Ik stuurde het formulier rond in mijn vriendengroep. Binnen twee uur hadden al honderd mensen gereageerd!”
 

Foto van groepje jongeren aan een tafel

Gewoon mensen die mensen willen helpen

Diezelfde dag nog werd Naut gebeld door Thijs. Thijs had het formulier van Naut gezien. Hij wilde graag meehelpen. Naut: ‘”Ik kende Thijs helemaal niet, maar het klikte meteen. We bedachten om van het formulier een website te maken. Zo konden we nog meer mensen helpen. De aantallen liepen zo snel op dat ook onze vrienden Jasper en Amber meededen. De website kreeg de naam ‘Gewoon mensen die mensen willen helpen’. Die avond hadden we al 800 aanmeldingen. En twee dagen later waren dat er 14.000. Ongelooflijk!”
 

40.000 tompoucen 

De website werd handiger gemaakt en het team breidde zich uit. Naut: “De website kreeg 2 knoppen. Eén knop met ‘ik zoek hulp’ en één met ‘ik wil graag helpen’. Die twee groepen probeerden we aan elkaar te verbinden. In de grote steden in Nederland zaten groepjes studenten klaar om ons daarbij te helpen. In totaal hebben zich 40.000 vrijwilligers aangemeld! Met die aantallen konden we ook op grotere vragen ingaan. Zo hebben wij 2 ziekenhuizen geholpen. Bijvoorbeeld met personeel voor de corona-afdeling. En door 40.000 tompoucen uit te delen aan ouderen op Bevrijdingsdag.”

“De reacties van mensen waren hartverwarmend. Iedereen stond klaar om te helpen zonder daar iets voor terug te willen krijgen. Daar was ik van onder de indruk. Het huis van mijn ouders werd meteen een kantoor waar iedereen binnenviel. Heel erg bijzonder om mee te mogen maken.”

Coronahelpers.nl 

Naut en zijn team zagen de aanvragen dalen toen de regels minder streng werden. Ze besloten na de drukke periode een pauze te houden. Naut: “De nood was gelukkig niet meer zo hoog als eerst. Maar als de vraag weer stijgt, dan gaan we natuurlijk weer helpen. Hebben mensen dringend ergens hulp bij nodig? Zij kunnen nu meer informatie vinden op de website www.coronahelpers.nl.”
 

De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.