“Hotel laat lege kamers gebruiken door dakloze mensen in Zaanstad”

Afgelopen maart ontstond er door het coronavirus een probleem voor dak- en thuisloze mensen in Nederland. Op veel opvangplaatsen was het moeilijk om genoeg afstand te houden. Een hotel in Zaanstad stelde lege kamers beschikbaar. Wethouder Natasja Groothuismink vertelt erover.
 

De crisis 

Voordat corona uitbrak konden dakloze mensen al tijdelijk verblijven in de opvang. Ook was er een nachtopvang. Daar konden ze 3 nachten achter elkaar terecht. En daarna 3 nachten niet. Maar er waren te weinig plekken omdat je 1,5 meter afstand moet houden. Wethouder Groothuismink: “We konden daardoor veel minder mensen opvangen. Wij vinden dat iedereen recht heeft op een veilige slaapplek. Daarom besloten we om in actie te komen. En gingen we op zoek naar meer slaapplekken.”
 

Profielfoto van Natasja Groothuismink

Lege hotels

Door de coronacrisis kwamen er veel minder toeristen. Veel hotels stonden leeg, zeker toen iedereen zoveel mogelijk binnen moest blijven. De wethouder zag een kans. Groothuismink: “Samen met het Leger des Heils zijn we toen gewoon gaan bellen. Eén ondernemer wilde de deuren van zijn hotel wel openen. Natuurlijk kreeg het hotel een vergoeding van de gemeente. Maar dat dit hotel zo snel in actie kwam, is toch wel heel bijzonder.”
 

Mensen wilden iets doen

“We maken goede afspraken met de mensen die in de opvang komen”, vertelt de wethouder. “Het Leger des Heils begeleidt ze. Veel inwoners hebben zich aangemeld als vrijwilliger. We hadden bijvoorbeeld mensen nodig om de dakloze mensen in te schrijven. Maar ook mensen die gastheer en gastvrouw wilden zijn. En mensen die opletten of alles goed gaat. Dat zoveel mensen iets wilden doen, was erg mooi om te zien.”
 

Blij en dankbaar

“Ook de dak- en thuislozen waren blij en dankbaar”, vertelt Groothuismink. “Door de vaste opvangplaats kwamen ze tot rust. Dat merkte je heel erg. Er was ook tijd om te praten over welke problemen ze hadden. Zo konden we beter op een rij zetten waarom iemand dakloos was geworden. Daardoor konden we betere hulp bieden. Voor de medewerkers van het Leger des Heils werkte deze opvang daarom ook heel goed.”
 

Decembermaand

De gemeente is nu aan het kijken hoe ze verder gaat. Groothuismink: “De coronacrisis zal nog wel even duren. Daarom kijken we naar een goede oplossing voor een langere periode. De decembermaand is vaak zwaar voor de dak- en thuisloze mensen. Je wilt rustig kunnen kijken wat er precies aan de hand is bij deze bewoners. Dat werkt goed, hebben we in de crisis geleerd. We begrijpen de groep bewoners nu beter. We weten beter over welke mensen we het hebben. En welke problemen zij hebben. We gaan kijken hoe we daarmee door kunnen gaan.”
 

Tot slot wil de wethouder zeggen: “Ik ben heel trots op het Leger des Heils. Hoe zij zich hebben ingespannen, dat is echt knap. Het is echt fantastisch dat je zo’n zorgpartij in je stad hebt.”

De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.