“Met iets kleins kun je mensen heel blij maken”

In het begin van de coronacrisis waren er veel besmettingen met corona in het dorp Uden. Natasja van Bakel (50, Uden) besloot stenen te gaan versieren. Ze verspreiden de stenen in het dorp. Zo wilde ze de inwoners een hart onder de riem steken. Lees hier hoe ze dat aanpakte. 
 

Corona in Uden

“De situatie in Uden was heel heftig begin maart”, vertelt Natasja. “De ambulances reden af en aan. Ook de traumahelikopters vlogen regelmatig. In één keer moesten we allemaal thuiswerken. Ook dat was even wennen. Het was een hele spannende en onzekere tijd. Van mijn familie en vrienden is er gelukkig niemand overleden. Maar ik ken wel veel verhalen van mensen die heel ziek zijn geworden. Toch had iedereen in het dorp ook het gevoel bij elkaar te horen. Dat mis ik nu nog weleens.”
 

Profielfoto Natasja

Een beschilderde schelp

Begin maart kreeg Natasja een beschilderde schelp van haar schoonzus. Dat deed Natasja heel goed. Daarom besloot ze zelf stenen te gaan versieren en uit te delen. Natasja: “Het idee had ik al langer. Maar het kwam er telkens niet van. Nu merkte ik hoe fijn het is om iets te krijgen waar zoveel liefde in zit. Daarom ben ik zelf ook aan de slag gegaan. Ik ben speciale stiften gaan kopen en stenen gaan zoeken.”
 

Kerststenen 

Natasja verzamelt en schildert nog steeds stenen. Natasja: “Toen iedereen binnen moest blijven, zocht ik naar iets om mezelf bezig te houden. Een wandelingetje maken is natuurlijk altijd goed. Dat combineerde ik met stenen zoeken. Die nam ik dan mee naar huis. Daar maakte ik ze schoon en ging ze beschilderen. Ik maak verschillende leuke figuurtjes zoals kabouters, hartjes, vogeltjes, bloemetjes of engeltjes. Voor de feestdagen werk ik nu zelfs aan stenen met kerstversieringen.”
 

Foto van beschilderde stenen

Ook in opdracht

De beschilderde stenen verspreidt Natasja door het dorp. Of ze geeft ze weg. Natasja: “Eerst legde ik de stenen bij mensen in de tuin. Ik zette er niet bij dat ze van mij waren. Het was mooi om te zien als mensen dan een steen hadden gevonden. Ze krijgen gelijk een glimlach op hun gezicht. 

Nu weten mensen wel dat ik de stenen beschilder. Ik krijg nu zelfs al opdrachten binnen. Pas heb ik voor een vriendin een herdenksteen gemaakt. Iemand in de familie was overleden. Daarvoor wilden ze graag een mooie tekst op de steen hebben.”
 

Kei Tof

Natasja is niet de enige die stenen beschildert en weggeeft. Al snel kwam er een Facebookpagina. Die heet: ‘Kei Tof’. De pagina heeft 10.000 leden. Leden plaatsen foto’s van hun eigen versierde stenen op de pagina. 

Natasja: “Mensen zijn in deze tijden toch nog creatief bezig. En hebben zo meer aandacht voor elkaar. Dat is fantastisch om te zien. Het is een soort therapie voor jezelf. En je doet er een ander plezier mee als je de stenen weggeeft. Twee vliegen in een klap dus. Daar blijf ik nog wel even mee doorgaan!”
 

De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.