“Mensen die Flipje nog van vroeger kennen, waren echt een beetje ontroerd”

Naomi (13, Tiel) is één van de kinderen die af en toe voor Flipje mag spelen. Flipje is het fruitmannetje van jamfabriek De Betuwe en is de mascotte van Tiel. Hij is een vaste gast bij evenementen in de stad, zoals het fruitcorso. Naomi kreeg deze maand nog een andere taak: ze mocht het nieuwste boekje van Flipje rondbrengen in verzorgingshuizen.
 

Gezelligheid

2020 is voor iedereen een gek jaar, en dus ook voor Naomi. Natuurlijk, ze vindt het gezellig om zo veel met familie thuis te zijn. Maar ze mist school. En ze baalt van de evenementen die door corona niet zijn doorgegaan, zoals het fruitcorso. “Vorig jaar was ik daar wel bij. Dat is echt het allerleukste wat ik als Flipje heb gedaan”, vertelt ze. 
 

Foto van een kind verkleed als Flipje die op bezoek is bij een burgemeester

Boekjes rondbrengen

De opa van Naomi heeft de spierziekte ALS. Hij woont sinds deze zomer in een verzorgingshuis. Daardoor kan ze hem minder makkelijk bezoeken. “Dat vind ik wel jammer. Maar voor hem is het beter. Ze kunnen hem daar goed verzorgen. Dat ging thuis allemaal niet meer. En het was ook te moeilijk voor m’n oma”, zegt Naomi. Ze wilde iets leuks doen voor opa en de andere bewoners. Daarom vroeg ze de burgemeester of ze het nieuwste boekje van Flipje mocht langsbrengen.
 

In het zonnetje gezet

Burgemeester Hans Beenakker vond het een goed idee. Hij vroeg Naomi zelfs of ze het boekje naar meer verzorgingshuizen kon brengen. Ook gaf hij haar een brief mee voor de bewoners. “We begonnen bij het verzorgingshuis waar mijn opa woont”, vertelt Naomi over die dag. “Daar heb ik de boekjes en de brief van de burgemeester bezorgd. En ook een gebakje gegeten met de bewoners die 85 jaar zijn geworden. Zij kregen extra aandacht. Flipje vierde namelijk ook zijn 85e verjaardag dit jaar.”
 

Dansen voor het raam

Naomi ging ook langs bij een verzorgingshuis waar veel besmettingen met corona waren. “Daar konden we niet naar binnen. We hebben de boekjes toen afgegeven en gezwaaid voor de ramen. Dat was speciaal om te doen. De mensen die Flipje nog van vroeger kennen, waren echt een beetje ontroerd. Er ging zelfs een bewoonster voor mij dansen. Dat was heel leuk”, zegt Naomi. Ze hoopt dat er volgend jaar geen corona meer is. “Dan gaat het fruitcorso weer door. Ook kan ik dan gewoon naar school. En mag ik op grote evenementen Flipje zijn.”
 

De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.