“Breng ouderen en jongeren dichter bij elkaar deze kerst”

Sinds 29 september 2020 is Mila (11, Rhenen) kinderburgemeester van gemeente Rhenen. Een kerstkaartenactie starten, is een van de eerste dingen die Mila als kinderburgemeester wilde doen. 
 

Kinderburgemeester

Mila vindt het heel leuk om kinderburgemeester te zijn. “Als kinderburgemeester maak ik allerlei leuke uitjes. Laatst mocht ik bijvoorbeeld naar Ouwehands Dierenpark. De babypanda kreeg toen een naam. Daar mocht ik met mijn hele klas bij zijn. Maar ik heb ook heel serieuze afspraken. Zo verzamel ik bijvoorbeeld allemaal ideeën van kinderen uit groep 7 en 8. Ik moet goed weten wat kinderen vinden die even oud zijn als ik. De burgemeester van Rhenen vindt het heel belangrijk dat kinderen hun mening geven.”
 

Profielfoto Mila

Burgemeester in coronatijd

Midden in de coronatijd werd Mila kinderburgemeester. Dat vond ze best wel een beetje gek: “Veel bijeenkomsten kunnen door de coronacrisis natuurlijk niet meer doorgaan. Dat vind ik wel jammer. Ik merk ook dat andere kinderen het stom en irritant vinden dat dingen niet kunnen doorgaan. Iedereen moet zich goed aan de regels houden. En dat is best wel lastig soms. De meeste kinderen willen het liefst in de klas les krijgen. Maar sommigen vinden het ook wel gezellig om lekker thuis te blijven.”

Kerstkaartenactie

Ook Mila vindt het belangrijk dat we in deze tijden aandacht voor elkaar houden. Ze bedacht een kerstkaartenactie om mensen een beetje op te vrolijken. Mila: “In een filmpje nodig ik alle scholen in Rhenen uit om mee te doen. Heel veel scholen doen mee. We verzamelen de kaarten. En die bezorgen we bij verzorgingstehuizen in de buurt. In hetzelfde filmpje nodigde ik ook de hele gemeente uit. Iedereen mag meedoen! Ook de jongerenraad van de gemeente heeft gezegd dat ze aan de slag gaan met de kerstkaarten.”

Ouderen en jongeren

Mila wil met haar kerstkaartenactie graag ouderen en jongeren wat dichterbij elkaar brengen. Mila vertelt: “Dat vind ik heel belangrijk. Ouderen doen nu veel het werk en kinderen hebben niet zo veel te zeggen. Maar volgens mij moeten we meer samenwerken. Door de kerstkaartenactie hoop ik iedereen wat dichterbij elkaar te brengen. Ik krijg heel veel leuke reacties. Dat is heel cool.”

Lockdown

Als kinderburgemeester Mila hoopt dat alle kinderen nog even volhouden. Zeker nu we in een tweede lockdown zitten: “Het is echt superirritant. We moeten maar veel leuke dingen blijven doen binnen de regels. Als kinderen zich gaan vervelen, kunnen ze altijd nog een mooie kaart maken voor iemand. Het is superleuk om te doen en je kan er iemand heel erg blij mee maken!”

De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.