“Ouderen en studenten zijn vaak een goede combinatie”

Martijn Canters (29, Amsterdam) is een van de eigenaren van het bedrijf ‘Oma’s Soep’. Dat bedrijf brengt studenten in contact met ouderen om samen soep te koken. Ze doen dat in verschillende Nederlandse steden. Maar door corona kan dat niet meer. Daarom bedachten ze iets anders om eenzaamheid bij ouderen te voorkomen. “Door twee mensen te verbinden, kan er makkelijker een band ontstaan.”

Grapjes maken

‘Oma’s Soep’ wil eenzaamheid onder ouderen voorkomen, vertelt Martijn. Met zijn bedrijf is hij nu in 6 studentensteden actief. ‘Oma’s Soep’ brengt ouderen in contact met studenten om samen soep te koken in buurthuizen. Ouderen en studenten zijn vaak een goede combinatie, vindt Martijn. En dan niet alleen omdat studenten vaak wel wat extra tijd hebben. “Studenten staan echt volop in het leven, terwijl ouderen er wat meer op terug kijken. Ook kunnen ouderen en studenten op een goede manier grapjes maken met elkaar. De studenten omdat hun hele leven nog voor ze ligt. En de ouderen vooral omdat ze alles al hebben meegemaakt. Ze vinden elkaar dus ergens in het midden. Dat is leuk om te zien”, zegt Martijn.
 

Profielfoto Martijn

Rollen omgedraaid

Door corona konden studenten en ouderen niet meer samen in de buurthuizen koken. “Toen hebben we de rollen maar eens omgedraaid”, vertelt Martijn. “Normaal komen vooral de ouderen met het recept. En zijn zij de chef tijdens het koken. Nu maken de jongeren de soep. Die brengen ze dan op afstand bij de ouderen thuis. De ouderen hebben dan toch iedere week contact, zonder dat ze de straat op hoeven.”

Twee mensen verbinden

De studenten die de soep bezorgen doen daar vaak een persoonlijk kaartje bij. “Met een boodschap om ze op te steunen. Of hun telefoonnummer en het aanbod om een keer te bellen voor een praatje. We proberen daarom ook zoveel mogelijk twee mensen aan elkaar te verbinden. Dan kan er makkelijker een band ontstaan. En kunnen ze bijvoorbeeld ook een keer samen een wandeling gaan maken.”
 

Opknappen

‘Oma’s Soep’ verkoopt hun soep in de supermarkt. Zo betalen ze de kookdagen. Normaal verkopen ze ook soep aan bedrijven. Dat is door corona weggevallen, zegt Martijn. “De verkoop in supermarkten zoals Albert Heijn of via Picnic zorgt ervoor dat we dit kunnen doen. Ik hoop dat dat nog even zo blijft, want ouderen knappen er echt van op.” 
 

Weer beter

Zo vertelt Martijn over een bericht dat hij kreeg van een jongen. Hij schreef over zijn Italiaanse oma van 80 die nu soep aan huis krijgt. “Ze woont al 20 jaar alleen in Nederland. Haar meeste familieleden wonen nog in Italië. Naar het buurthuis gaan was het enige wat ze aan sociale activiteiten deed. Nu dat door corona niet meer kon, ging ze snel achteruit. Maar sinds we soep brengen gaat het weer een stuk beter. Dat soort dingen zijn heel mooi om te horen.”
 

Ook vrijwilliger worden en soep bezorgen? Lees hier verder.

De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.