"Bijzonder om zo’n moeilijke tijd wat prettiger te kunnen maken"

Marleen Noordergraaf is artistiek directeur bij Openblik Theater. Al haar theaterprojecten zijn gestopt door de coronacrisis. Ze wilde graag iets doen voor mensen die door het virus getroffen zijn. Met de mime-voorstelling ‘Soelaas' gaat ze nu langs bij verpleeghuizen en verzorgingshuizen in de regio Nijmegen.

Verplaatsbaar deco

Marleen zag veel pijn en verdriet door corona. Het maakt een diepe indruk op haar. “Vooral wat er in de verzorgingshuizen gebeurde. Mensen die helemaal vast zaten. Geen bezoek meer konden krijgen van familie en vrienden. Daar wilde ik graag mijn tijd en creativiteit voor inzetten”, vertelt Marleen. Ze ontwikkelde een toneelstuk zonder woorden: een mime-voorstelling. De voorstelling heet Soelaas en gaat over de coronatijd. Speciaal voor het stuk heeft ze een verplaatsbaar decor laten bouwen. Dat kan ze bij de verpleeghuizen en verzorgingshuizen voor het raam plaatsen. Zo kunnen bewoners veilig van achter het raam genieten van het theaterstuk.

Portretfoto Marleen

Liefde en warmte

“Mensen hebben nu veel liefde en warmte nodig. Een arm om de schouder. Of een stevige knuffel. Die kunnen we elkaar niet meer geven door alle coronamaatregelen. Daar gaat de voorstelling over”, vertelt Marleen. De voorstelling draait om twee vrienden. Ze ontdekken dat er een wand tussen hen in zit. “Ze willen graag bij elkaar komen, maar dat gaat niet. Hier gaan ze allebei op een andere manier mee om. De één heeft heel veel ideeën. En zoekt naar manieren om de ander op te vrolijken. Terwijl de ander het lichamelijke contact echt mist en eenzaam wordt. Door nieuwe dingen te bedenken, proberen ze daar een oplossing voor te vinden.”

Foto Marleen als mimespeler

Verlichting bieden

Marleen krijgt geld van het Fonds Sluyterman van Loo, Stichting RCOAk en gemeente Nijmegen om de voorstelling de volgende maanden te gaan spelen. Dat doet ze in verpleeghuizen in en rond Nijmegen. Vorige maand speelde ze het stuk voor de eerste keer. “De bewoners en het zorgpersoneel waren heel enthousiast over de voorstelling”, vertelt Marleen. “Een zorgverlener zei: ‘Je vertelt niet alleen het verhaal van de bewoners, maar ook dat van ons. Want we willen graag zo veel meer doen, maar dat kan simpelweg niet.’” Marleen kreeg zelfs een gedicht van een 74-jarige vrouw. “Zij schreef dat we met het stuk de weg naar haar hart hadden gevonden. Dat is natuurlijk een enorm compliment. Het voelt heel bijzonder als je deze moeilijke tijd een beetje prettiger kunt maken.”

Twee mimespelers

De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.