“In het ‘reizend dagboek’ kon iedereen zijn verhaal kwijt”

Marike Daverveld (44, Uden) en Simone Boogers (48, Uden) zagen van dichtbij de gevolgen van de coronacrisis. Daarom bedachten ze een dagboek dat rondging in Uden. Daarin konden mensen al hun ervaringen en gedachten opschrijven. Van die verhalen maakten ze een boekje: Lief Dagboek. Het werd een groot succes. Koning Willem-Alexander kreeg op 15 oktober een exemplaar van Lief Dagboek. 
 

Machteloos gevoel

In Uden waren begin maart heel veel mensen besmet met corona. Marike en Simone wonen daar. Ze hebben er samen het bedrijf ‘Kunst & Spijs’. Door de crisis moesten al hun activiteiten stoppen. Marike en Simone kwamen thuis te zitten. Simone vertelt: “Het was een hele rare tijd. Ambulances reden af en aan. Mensen waren bang en de sfeer was gespannen. Dat voelde je. We beseften dat dit een bijzondere tijd was. En we voelden ons heel machteloos.”

Foto van twee vrouwen die elkaar lachend aankijken

Spandoekenactie

Marike en Simone wilden toch iets doen. Ze besloten een spandoekenactie te starten. Marike: “We wilden alle zorgmedewerkers een hart onder de riem steken. Voor hen was er zo veel veranderd. En ze werkten maar door. Ze hebben ontzettend goede prestaties geleverd. We vroegen iedereen in Uden om ook een spandoek te maken. Uiteindelijk hebben we 100 spandoeken opgehangen voor de zorg. Zo lieten we zien dat we dachten aan alle mensen in de zorg.”

Reizend dagboek

“Het was een moeilijke, maar bijzondere periode. Iedereen maakte die tijd weer anders mee”, vertelt Simone. Die ervaringen wilden ze ergens bewaren. Daarvoor bedachten ze het ‘reizend dagboek’. Op allerlei plekken in Uden legden Marike en Simone dagboeken weg. Daar konden mensen hun verhaal kwijt: “Het idee was om jouw ervaringen op te schrijven. En dan het dagboek door te geven aan de volgende persoon. Zo reisde het dagboek door het hele land. Het ging zelfs nog de grens over naar België. Iedereen wilde erin schrijven. In totaal hebben we 550 verhalen opgehaald!”

Verhalen die raken

In het boek Lief Dagboek hebben Marike en Simone 150 verhalen verzameld. Simone: “Er staan verhalen in van jong en oud. Sommige verhalen zijn heel verdrietig. Mensen schrijven bijvoorbeeld over een familielid dat is overleden aan corona. Het heeft sommige mensen geholpen om hun verhaal op deze manier te kunnen vertellen.” Marike: “Toch staan er ook veel verhalen in die heel positief en hoopvol zijn. Dat is er zo mooi aan.”


Het boek Lief Dagboek is al meer dan 2.000 keer verkocht. De inkomsten gaan naar een goed doel dat mensen helpt die last hebben van de coronacrisis. Rob Ketelaars van de drukkerij heeft ook geholpen bij het maken van het boekje. Net als Gert de Goede die de tekeningen maakte. Volgens Marike en Simone geeft Lief Dagboek mensen kracht. Simone: “Mensen halen er moed uit om door te gaan. Dat was belangrijk. En dat is het nog steeds, nu er weer meer besmettingen met corona zijn.”

De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.