"Een spannende speurtocht voor kinderen”

De intochten voor Sinterklaas kunnen niet doorgaan door het coronavirus. Daarom bedacht Els Rooijakkers uit het Brabantse Uden iets anders: de Gluurpietjes. Dit zijn stickers die mensen op de ramen kunnen plakken. Op Facebook las Mariëlle Markese Melis (40, Herpen) over het idee. In overleg met Els startte Mariëlle haar eigen Facebookgroep. Daar konden mensen Gluurpietjes bestellen. Binnen een paar uur kwamen er honderden aanvragen binnen. 
 

Facebookgroep

Mariëlle noemde haar Facebookgroep ‘Gluurpietjes Speurtocht’. Ze wilde dit eigenlijk alleen doen voor Herpen en omgeving. Dat liep iets anders. Mariëlle: “Uit het hele land kwamen aanvragen binnen. Binnen vijf uur nadat ik mijn Facebookgroep online had gezet, ontplofte de pagina. Honderden mensen hadden zich aangemeld en wilden ook een Gluurpietje bestellen. Nu hebben we al meer dan 4.700 leden. Fantastisch!”
 

Foto van twee vrouwen die een shirt dragen waar gluurpietjes speurtocht op staat

De Gluurpietjes

“Het idee is simpel”, legt Mariëlle uit. “De Gluurpietjes zijn stickers die mensen op de ramen kunnen plakken. Via de Facebookpagina delen mensen de plekken waar de pietjes zijn geplakt. Ouders kunnen deze plekken opzoeken en daarna zelf een wandeling in de buurt uitstippelen. De kinderen mogen dan op zoek naar de Pietjes. En bij elk Pietje moeten ze een opdracht doen. Een goede vriendin heeft mij geholpen. Zo kon ik zorgen dat alle mensen de stickers thuiskregen. Ik was er bijna dag en nacht mee bezig. Maar het was heel erg leuk om te doen.”
 

Spannende speurtocht

“Niet alleen voor volwassenen is de coronacrisis een zware tijd. Ook voor kinderen is het een ingewikkelde periode”, vertelt Mariëlle. “Met de speurtocht en de opdrachten kunnen kinderen even vergeten dat er corona is. Een opdracht is bijvoorbeeld dat de kinderen een Sinterklaasliedje moeten zingen. Of dat ze tien sprongen moeten maken, net zoals het paard van Sinterklaas. Kinderen vinden het prachtig. De Gluurpietjes geven ze veel plezier. De intochten gaan niet door. Maar zo krijgen de kinderen nog een beetje een Sinterklaasgevoel.”
 

Foto van groepje mensen die een cheque vasthouden

Goede doel

Door het hele land hebben mensen het idee van Els overgenomen en zijn zelf een Facebookgroep gestart. In totaal verkocht Mariëlle 600 Gluurpietjes: “Het idee is dat je zelf een goed doel uitkiest. Van ieder verkocht Pietje gaat €1,- naar een goed doel. Ik heb gekozen voor Ons Klupke in Herpen. Zij organiseren activiteiten in de regio voor mensen met een beperking. Op 2 december hebben we de cheque van €606,25 gegeven. Dat was een ontroerend en mooi moment. Ons Klupke was er heel blij mee.”

Mariëlle kijkt met veel plezier terug op een drukke maar mooie periode. “Komende tijd ga ik even uitrusten. Dit project doen naast mijn baan was best zwaar. Maar de hulp die ik kreeg en de reacties van mensen gaven heel veel energie. Het viel me op dat mensen veel voor elkaar over hebben. En hoe aanstekelijk positieve ideeën zijn.”

De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.