"Anderen helpen? Begin gewoon in je eigen straat"
De Haarlemse Margo van den Berg zag in 2014 dat de zorg veranderde. Mensen die het meest hulp nodig hadden, gingen vaak niet bij hulporganisaties langs. Ze besloot om Burenhulp op te richten. Daarmee zorgt ze dat buren in Haarlem elkaar meer spreken en bij elkaar langsgaan. Zo hebben zij sneller in de gaten wanneer een buurman of buurvrouw hulp nodig heeft. Veel mensen hebben het nu moeilijk door de coronacrisis. Margo wil daarom Burenhulp uitbreiden.
Een goede buur heeft iedereen nodig
Bijna 2 miljoen mensen in Nederland hebben moeite om mee te doen in de samenleving. Bijvoorbeeld ouderen die eenzaam zijn. Volwassenen die moeite hebben met lezen en schrijven. Of mensen met psychische problemen. Margo: “Hulpverleners of maatschappelijk werkers kennen deze mensen vaak niet. Dat komt omdat zij het moeilijk vinden om hulp te vragen. Helemaal als ze hulp moeten vragen aan onbekenden via de telefoon of een website. Zij kunnen dus wel een goede buur gebruiken. Zeker in de coronacrisis.”

Veel mensen willen iets doen voor een ander
Gelukkig zijn er in Nederland veel mensen die graag iets willen doen voor een ander. Margo vertelt: “In het begin van de coronacrisis hebben veel mensen zich opgegeven als vrijwilliger. Veel gemeenten hebben daar een lijst van klaarliggen. Maar de mensen die hulp nodig hebben, zijn onbekend. Ze schamen zich. En willen niemand lastig vallen. Of ze hebben nog nooit in hun leven om hulp gevraagd. De grote groep vrijwilligers zit dus klaar. Maar zij kunnen niets doen als er geen vraag om hulp is.”

Hulp in de eigen straat
Dat je elkaar als buren helpt, bestaat al heel lang. In sommige straten gebeurt dit ook veel. Dat moet volgens Margo vooral zo blijven. Maar er zijn ook straten waar dit niet gebeurt. Dat wil ze met Burenhulp veranderen. Ze vertelt: “Het is goed om klein te beginnen. Gewoon in je eigen straat. Als buren elkaar kennen en vaak een praatje maken, gaat de burenhulp meestal vanzelf. Voor mensen die hulp nodig hebben, is het dan makkelijker om dat ook echt te vragen.” Burenhulp werkt met één contactpersoon per straat. “Die gaat met andere actieve buren aan de slag. In het begin gewoon door een praatje te maken. Of een kop koffie te drinken. Je kunt heel veel betekenen zonder dat het veel tijd en energie kost. Zo kunnen zij kijken wie er in de straat misschien wat extra hulp kan gebruiken.”

Uitbreiding van het netwerk
Margo adviseert om samen te werken met bijvoorbeeld een welzijnsorganisatie. Dit is een organisatie die zich bezighoudt met hoe het met mensen gaat. “Als blijkt dat iemand professionele zorg nodig heeft, kan de welzijnsorganisatie dat meteen verder regelen.” Sinds de start van de coronacrisis heeft ze Burenhulp verder uitgebreid naar Nunspeet en Putten. Ze hoopt dat nog meer dorpen en steden met Burenhulp willen starten. “Als gemeente of welzijnsorganisatie kun je beginnen met de coronavrijwilligers eens te bellen. En te vragen of zij contactpersoon willen worden voor hun straat. Zo groeit het netwerk steeds verder. Ook kunnen mensen dan leren van elkaars ervaringen. We zullen het de komende tijd nodig hebben.”
De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.