“Bundel de krachten en werk samen”

1 op de 5 mensen die in quarantaine moet, houdt zich niet aan de regels. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. Mensen die besmet zijn met corona, moeten binnenblijven om anderen niet te besmetten. Dat heet ‘in quarantaine’. Toch blijven veel mensen niet thuis. Of ze gaan toch naar buiten als ze wachten op de uitslag van een coronatest. Toen Marga Bles (65, Doesburg) dit hoorde, dacht ze: "Dat moet anders”. Samen met verschillende partijen startte Marga een speciale corona-hulplijn.

De hulplijn

Begin november meldde het RIVM dat te veel mensen zich niet aan de regels voor quarantaine houden. Marga deed onderzoek. Ze kwam erachter dat er een wachttijd is om boodschappen te laten bezorgen. Het duurt gemiddeld twee weken voor je aan de beurt bent. Ook hoorde ze over mensen die geen test gingen doen. Zij konden niet naar de teststraat rijden omdat ze geen auto hadden. Marga: “Zo ontdekte ik dat veel mensen zich helemaal niet laten testen. En dat mensen toch nog boodschappen gaan doen. Of de hond uitlaten. Allemaal omdat het niet anders kan. Ook in mijn omgeving zag ik veel mensen met deze problemen. Daarom bedacht ik een corona-hulplijn.”
 

Profielfoto Marga

Werkgroep corona-hulplijn

Al snel wilden veel partijen meedoen. Marga: “Iedereen reageerde zo enthousiast. De gemeente, supermarkten en scholen. Maar ook huisartsen, de kerk en de moskee. Iedereen wilde zijn of haar steentje bijdragen. Ik wilde ook mensen kunnen helpen die niet veel geld hebben. Dat lukte door hulp van onder andere Stichting Urgente Noden Nederland (SUN). Al die partijen werkten samen in een speciale werkgroep. Stichting de Buurtacademie deed vanaf het begin ook mee. Bij die stichting hoort de werkgroep nu.”
 

Corona poster Marga Bles

Folders en posters

Marga maakte samen met een kunstenaar folders en posters. Zo kon ze de hulplijn nog bekender maken. Marga: “Ik wilde dat zoveel mogelijk mensen de hulplijn kennen. Daarom heb ik een kunstenaar gevraagd om een poster te ontwerpen. Zodat het meteen duidelijk is waar mensen hulp kunnen vragen. Vooral voor mensen die een andere taal spreken. En voor mensen die moeite hebben met lezen. De poster hing ik op bij supermarkten. En de folders legde ik bij de huisartsen. De scholen spraken in de klas met de kinderen over de hulplijn. En zij kregen een folder mee naar huis.”
 

Marga ervaarde dat veel mensen uit verschillende hoeken graag wilden helpen. Dat vond ze bijzonder. Marga: “Ik was misschien wel op het idee gekomen. Maar de hulplijn kon alleen maar starten door samen te werken.”

Voor meer informatie over de Buurtacademie, ga naar: www.buurtacademiedoesburg.nl.

De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.