“Steeds meer mensen vinden gezond en fit zijn heel belangrijk“

Marc Haagsma is eigenaar van sportschool Fitpunt in Hengelo. Hij vertelt over zijn bewogen coronajaar.

Hoe beleef je de coronatijd tot nu toe?

"In het begin weet je niet zo goed wat je overkomt. Ik volg het nieuws niet iedere dag. Toen premier Rutte op 16 maart de persconferentie gaf, verraste me dat een beetje. Het virus heeft vooral invloed op mijn bedrijf. Mijn sportschool moest tot en met mei sluiten. Dat had veel gevolgen. Niet alleen voor mij, maar ook voor mijn medewerkers. We werden er trouwens wel creatief van. Het contact met onze leden was vanaf het begin van de crisis goed. We stuurden iedereen mails over onze online lessen. En ook tips om gezond en fit te blijven."
 

Profielfoto Marc
Foto: JLF Foto en Filmstudio

Sporten in de buitenlucht

"Vanaf 1 juni werden de regels wat soepeler. We mochten toen buiten sportlessen gaan geven. Gelukkig ligt onze sportschool naast het schoolplein van basisschool de Tulp. Ik heb meteen gevraagd of we het schoolplein konden gebruiken. De directrice van de school en de gemeente vonden dat goed. We zijn toen lessen buiten gaan geven. Van een bootcamp circuit en judolessen tot yoga in de buitenlucht."
 

Wat doe je om de maatregelen vol te houden?

"Zelf probeer ik goed fit te blijven door gezond te leven. Verder ga ik niet naar plaatsen waar het druk is. Het was wel een opluchting dat op 1 juli de sportschool weer open kon. We hadden in de tussentijd onze ventilatie verbeterd. Ook zijn we gestart met een systeem om te reserveren. Verder hebben we looproutes gemaakt in de sportschool. En gezorgd voor desinfectiemiddel. Daarmee kunnen leden de toestellen schoonmaken."
 

Wat heeft je het meest geraakt deze coronaperiode?

"Dat zijn de onduidelijke regels van Den Haag. Ik doe al heel lang aan judo. In die sport word je opgevoed met duidelijke regels. Dat geeft steun. Dan weet je waar je aan toe bent. Ik vind de coronaregels te vrij. Dat zorgt bij veel mensen voor verwarring."
 

Zitten er ook positieve dingen aan deze coronaperiode?

"Jazeker! Steeds meer mensen beseffen dat gezond en fit zijn heel belangrijk is. Niet alleen je lichamelijke gezondheid, maar ook je geestelijke gezondheid en gezonde voeding. En je hoeft echt niet als een topsporter te gaan leven. Af en toe een wijntje is ook ontspanning. Maar dat mensen meer weten van gezond leven, dat vind ik positief. En ik hoop dat wij daar als sportscholen aan kunnen meehelpen."
 

Dit verhaal verscheen eerder op de website van de gemeente Hengelo

De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.