“Fijn als we in 2021 weer gewoon het terras op kunnen”

Lisa Verberg (20, Leiden) studeert om verpleegkundige te worden. Ze heeft een ziekte die niet meer overgaat. Ze moet daarom extra voorzichtig zijn om geen corona te krijgen. Dat ze het meeste onderwijs online volgt, vindt Lisa eigenlijk wel fijn. Maar ze mist het sociale contact. “Het is toch moeilijker om elkaar goed te leren kennen.”
 

Moe

Lisa heeft sinds haar jeugd reuma en een huidziekte. Sinds een aantal jaar is daar fibromyalgie bijgekomen. Dat is ook een soort reuma. Hierdoor is ze sneller moe en heeft ze vaak pijn aan haar gewrichten. Ze komt in actie voor andere jongeren met een handicap of ziekte die niet meer overgaat. Dat doet ze via de stichting  JongPIT. “Dat doe ik nu al zo’n 5 jaar”, vertelt ze. 
 

Profielfoto Lisa

Extra voorzichtig

Door haar ziektes zit Lisa in een lichte risicogroep. Ze is extra voorzichtig om geen corona te krijgen. “Ik weet niet hoe mijn lichaam reageert als ik het coronavirus krijg. En ik ben bang om andere mensen te besmetten. Bijvoorbeeld op mijn stage in de GGZ en bijbaan in het verzorgingstehuis.”
 

Afspreken

Dat is sociaal wel eens lastig, vertelt ze. “Ik heb vriendinnen die iets makkelijker met elkaar afspreken. En dan ben ik de spelbreker omdat ik wat voorzichtiger ben. Maar je komt er zo wel achter wie je echte vrienden zijn. Die appen af en toe even om te vragen hoe het met je gaat.” 
 

Eenzaam

Ook op haar studie merkt ze dat het lastiger is om contact te maken met anderen. “Het is toch moeilijker om elkaar goed te leren kennen. Vanaf maart zie je elkaar alleen maar online. Er zijn ook niet veel studiegenoten die in Leiden wonen. Je zoekt elkaar dus minder makkelijk even op. Dat vind ik wel lastig, want het voelt wel eenzaam.”
 

Online

Toch is ze ergens ook blij dat ze haar studie nu bijna helemaal online kan volgen. “Normaal loop ik 3 dagen in de week stage en ben ik één hele dag op school. Dat vond ik best wel vermoeiend, ook al woon ik dichtbij. Nu hoef ik niet meer te reizen. Dat neemt toch een stukje moeheid weg.” Ook andere jongeren met een ziekte die niet meer overgaat denken er zo over. Met JongPIT wil Lisa ervoor zorgen dat ze ook ná corona online onderwijs kunnen krijgen.
 

Ritme

Om het dit jaar goed vol te houden, probeert Lisa zoveel mogelijk een ritme aan te houden. “Op dezelfde tijden gaan slapen en m’n wekker op tijd zetten. Dat helpt wel om een normaal ritme te houden. Ik woon nu sinds een jaar op kamers. Maar door corona ben ik dit jaar ook wel veel bij mijn ouders geweest. Dat hielp ook wel. M’n jongere broertje moest gewoon naar school. Dus dan stond ik ook op als hij uit z’n bed ging.” 
 

Studentenleven

Toch hoopt ze volgend jaar weer helemaal haar studentenleven te kunnen leven. “We moeten ons nu even aan de regels houden. Maar hopelijk kunnen we door het vaccin snel weer wat socialer doen. En gezellig met een groepje het terras op.”

De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.