“Goed dat mensen durven te zeggen dat ze wel eens eenzaam zijn”

Voor veel mensen was de lockdown van begin dit jaar flink wennen. Niet voor Leonie Vrieze (39, Aalten). Leonie heeft een ziekte die niet over gaat. Daardoor heeft ze eigenlijk altijd pijn en is ze moe. Soms zo erg dat ze hele periodes gedwongen binnen zit. Vanuit die ervaring probeert ze tijdens de coronacrisis andere mensen te helpen. Gewoon door ze wat extra aandacht te geven.

Profielfoto Leonie

Zonder medicijnen

Leonie heeft een lange geschiedenis van klachten en onderzoeken achter de rug. Pas na 20 jaar kwamen artsen erachter dat ze fibromyalgie had: een vorm van reuma. Ze was toen 36 jaar. Door deze blijvende (chronische) ziekte heeft ze vaak veel pijn en is ze erg moe. “Hoeveel last ik ervan heb, verschilt echt per dag”, vertelt Leonie. “Als de temperatuur snel omslaat of als het in de zomer heel klam is, kost het me heel veel moeite om te bewegen. De medicijnen die ik daarvoor slik, komen voor een deel uit China. Ze zijn door corona al een paar maanden niet meer te krijgen. Daardoor zit ik nu vaker op de bank dan ik zou willen.”
 

Aandacht voor eenzaamheid

Leonie studeerde af als pedagoog. In haar eigen praktijk hielp ze kinderen en ouders met problemen bij het opvoeden. Door haar ziekte lukte dat niet meer. Toen is ze boeken gaan schrijven. Van een kinderboek over de natuur tot boeken over de Tweede Wereldoorlog. In haar boeken komt een bepaald onderwerp vaak terug. Dat is hoe mensen elkaar in zware tijden op een positieve manier kunnen steunen. Nu veel mensen het moeilijk hebben door corona, probeert Leonie zelf ook anderen te steunen. “Ik maak graag foto’s in de natuur. Dat is één van mijn hobby’s. Die foto’s stuur ik samen met een kaartje met een positieve tekst naar mensen. Naar verzorgingstehuizen en naar verpleegkundigen in ziekenhuizen. Of naar mensen die ik ken van een website voor chronisch zieken. Door die natuurfoto’s kunnen ze toch een beetje buiten zijn.”
 

Kaartjes sturen

Voor veel chronisch zieken is de coronaperiode extra zwaar, denkt Leonie. “Veel mensen met een zwakke gezondheid, zijn heel bang om met corona besmet te raken. Daarom zitten ze sinds maart al binnen. Dat is natuurlijk verschrikkelijk. Gelukkig zie ik wel dat het steeds normaler is om te praten over eenzaamheid. Dat vind ik mooi om te zien. Want heel veel mensen zijn wel eens eenzaam en daar hoef je je helemaal niet voor te schamen. Tegen andere mensen met een chronische ziekte zeg ik graag: als je wilskracht sterker is dan je beperking, ben je altijd een winnaar. Die kracht kunnen we in deze tijden goed gebruiken.”
 

De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.