“Helemaal terug naar vroeger kan niet meer”

Leon de Winter (53, Nisse) werkt als sinds zijn vijftiende als boer. Op zijn boerderij in Zeeland verbouwt Leon vooral tarwe, maar ook aardappels, suikerbieten en uien. Hij zag als landbouw-ondernemer twee kanten van de coronacrisis. Er was bijna geen vraag meer naar veel van zijn producten. Daardoor bleef hij met grote voorraden zitten. Met tarwe was het een ander verhaal. Enorm veel mensen begonnen bloem en meel te hamsteren tijdens de eerste lockdown. “Op een jaar als dit kan je je eigenlijk niet voorbereiden.”

Serieus

Toen er veel coronabesmettingen waren in Nederland, nam Leon dat meteen serieus. “Als boer in de landbouw ben je wel gewend om met ziekten en plagen om te gaan. Vanaf het begin ben ik ook serieus met corona omgegaan. En ik heb geprobeerd me ze goed mogelijk aan de regels te houden. Dat we in Zeeland wonen, helpt daarbij wel mee. Daar is natuurlijk veel ruimte, en dan is het wel makkelijk om afstand te houden.”
 

Foto van een boer in een graanveld

Voorraad

Omdat er door de coronacrisis bijna geen vraag meer was naar veel landbouwproducten, bleef Leon met grote voorraden zitten. “Er lag hier zo’n 900 ton aan aardappels in de schuur. Normaal verkoop je die voor zo’n 16, 17 cent per kilo. Maar door de crisis zijn ze dit jaar voor een paar cent per kilo weggegaan. Je kan daar heel weinig aan doen, maar het doet wel pijn.”
 

Hamsteren

Met tarwe was het een heel ander verhaal. “We verbouwen baktarwe waarmee je brood kan maken. Ik heb hier zelf een voorraad tarwe. Dat verkoop ik aan bakkerijen, molenaars en andere mensen”, vertelt Leon. In het begin van de coronacrisis gingen enorm veel mensen bloem en meel hamsteren. “Zo snel kan een markt veranderen als mensen in paniek raken. Dat is wel gek om te zien. Bakkerijen belden mij en vroegen of ik niet wat meer kon leveren. Ook heb ik heel veel direct aan mensen verkocht. Ik had daarbij het geluk dat ik nog flink wat bloem en meel op voorraad had. Dat kon ik voor een mooie prijs verkopen.”
 

Vroeger

“Op een jaar als dit kan je je eigenlijk niet voorbereiden. Het enige wat je kan doen is je zaakjes financieel goed op orde hebben”, zegt Leon. Hij verwacht dat er door de coronacrisis een aantal dingen voor altijd veranderen. “Het zou mooi zijn als we straks door het vaccin weer wat ruimer kunnen leven. Maar helemaal terug naar vroeger kan niet meer. Ik denk dat we met z’n allen echt een paar stappen terug moeten doen.”
 

De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.