"We moeten later óók aan positieve momenten denken"

Toen er veel besmettingen waren met corona in Nederland, wilde Julien Paul Jukema (25, Amsterdam) iets doen. De student Europese Geschiedenis hoorde dat hotels bijna geen reserveringen meer hadden. Die lege hotelkamers wilden ze gebruiken om medewerkers in de zorg te bedanken. Zo ontstond het idee van ‘Nederland Bedankt’.

Bijzondere ideeën

Samen met Danja Overgaag wil Julien zorgmedewerkers bedanken. En ook andere ‘coronahelden’. De studenten zagen in het land veel bijzondere ideeën ontstaan. “Vanaf het begin van de coronacrisis hebben veel mensen anderen geholpen. Door samen te werken met hotels kunnen we die mensen op een mooie manier bedanken. Uiteindelijk doen er 16 luxe hotels mee. Zij geven graag een paar hotelovernachtingen aan die helden.” 

Foto boekje Nederland Bedankt met links tekst en rechts een afbeelding van twee mensen

Van en voor alle Nederlanders

Via de website van Nederland Bedankt kunnen mensen iemand voorstellen die zo’n bedankje verdient. Vanuit die voorstellen verzamelen Julien en Danja verhalen uit heel het land. Dat doen ze samen met heel veel vrijwilligers. “Alle verhalen voegen we samen in een boek. Dat moet echt een boek van en voor alle Nederlanders worden. Met verhalen van Noord-Groningen tot Zuid-Limburg. Zoals de eerste arts die zelf op de IC terechtkwam. Maar ook de ervaringen van een leraar of boer”, vertelt Julien. De inkomsten van het boek gaan naar Stichting ZWiC, een organisatie die zorgmedewerkers steunt die voor lange tijd ziek zijn door het coronavirus.

Positief boek

Julien hoopt dat het een positief boek wordt. “Als we over tien jaar op deze tijd terugkijken, zien we veel negatieve dingen. Mensen die ziek zijn geworden. En mensen die hun baan hebben verloren. Het is een hele gekke, sombere tijd. Maar er zijn ook positieve momenten. Dat moeten we niet vergeten. Daarom hoop ik dat dit boek bij veel mensen een mooi plekje krijgt op de koffietafel. Of dat het op scholen komt te liggen. Dat je zo’n boek erbij pakt als je bezoek hebt uit het buitenland. En dat je dan kan zeggen: kijk, dit is nou Nederland.”

Nog een paar verhalen nodig

Het project is bijna klaar. Op 1 december moet het boek af zijn. Julien vertelt dat hij nog een paar verhalen nodig heeft. “We hebben nog plek voor drie verhalen. Dus als je nog iemand wil voorstellen, doe dat vooral via de website van Nederland Bedankt!” Er zijn al 45 verhalen opgeschreven. Maar nog niet van iemand die controleert of mensen zich goed aan de coronaregels houden. “Het verhaal van zo’n handhaver moeten we echt vertellen”, vindt Julien. “Het zou fijn zijn als we daar nog een tip over binnenkrijgen.”

De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.