"Geen enkel kind mag met honger op school zitten"

Door de coronacrisis zijn veel mensen hun baan verloren. Mensen met weinig inkomen worden extra hard getroffen. Daarom smeert Johan (Rotterdam) boterhammen voor alle kinderen die geen lunch mee naar school krijgen. "Want geen enkel kind mag met honger op school zitten", vindt hij. 

Geen lunch 

Een paar jaar geleden moest Johan naar de school van zijn zoon komen. Zijn zoon was stout geweest en Johan kreeg dat te horen. Toen hij op school was, zag Johan hoe zijn zoon zijn eigen boterhammen gaf aan kinderen die geen eten hadden. Johan vertelt: "Eenmaal thuis vroeg ik of het vaker gebeurde dat kinderen in zijn klas geen lunch meekregen. Mijn zoon vertelde dat het heel vaak gebeurt. Toen ging ik direct terug naar school. Ik wilde dat iemand zou onderzoeken hoeveel kinderen met honger op school zitten."
 

Foto van het logo van stichting Niet graag een lege maag

De Boterhammenman

Het bleek een probleem te zijn op verschillende scholen in Nederland. Johan: "Daar moest wat aan gedaan worden. Samen met mijn zoon bedacht ik een plan. We hebben letterlijk onze spaarpotten omgekeerd, want we waren aan het sparen voor een verre reis. Maar mijn zoon was het ermee eens dat dit nu belangrijker was. Toen zijn we inkopen gaan doen en gewoon gaan smeren. Wat mij betreft mag er geen enkel kind met honger op school zitten."

Het idee van Johan werd snel groter: "We maakten een website: ‘Niet graag een lege maag’ en ik kreeg al snel donaties van verschillende mensen om meer boterhammen te kunnen smeren. Op dit moment smeer ik boterhammen voor kinderen op drie scholen. Dat is ontzettend bijzonder. Zonder die donaties had ik dit werk niet kunnen blijven doen."
 

Coronacrisis 

Toen de scholen door de coronacrisis dicht gingen, dacht Johan aan al die kinderen waar hij nu niets voor kon betekenen. "Dat vond ik heel moeilijk", vertelt Johan. "Door de crisis hebben gezinnen met weinig inkomen het extra moeilijk. Veel mensen kunnen niet eens meer eten voor hun kinderen betalen. Terwijl het nu meer dan ooit belangrijk is dat we gezond blijven. Daar hoort een goede voeding bij."
 

‘Gewoon doen!’

Johan heeft een advies aan iedereen die ook graag een initiatief wil starten: "Mijn advies luidt: ga het gewoon doen. Ga geen dingen bedenken waarom het niet zou lukken of waarom jij het niet zou kunnen. Zelf ben ik long- en hartpatiënt maar dat hield mij niet tegen om ook tijdens de coronacrisis anderen te helpen. Probeer het gewoon! Je kunt ons altijd mailen of bellen voor advies. Voor meer informatie ga naar: www.ngelm.nl."
 

De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.