“Een krant met alleen maar goed nieuws”

NL Cares regelt vrijwilligerswerk zonder vaste verplichtingen in Nederland. Tijdens de coronacrisis bedachten ze ‘Blij Nederland’: een papieren krant met alleen maar positieve berichten. Met deze krant wil NL Cares kwetsbare ouderen opvrolijken. En zorgen dat ze even aan iets anders denken.

Blij Nederland

Projectmanager Jeroen Koks (29, Den Haag) vertelt: “Door de coronacrisis werd het steeds lastiger om vrijwilligerswerk te blijven doen. NL Cares doet veel voor eenzame ouderen. Juist deze mensen moeten voorzichtig zijn en goed afstand houden. Dat was heel moeilijk. Wij weten dat veel ouderen heel alleen kunnen zijn. Daarom stelden we een team samen en bedachten we een plan. Hoe kunnen we ouderen nog steeds opvrolijken en aandacht geven zonder ze in het echt te ontmoeten? Toen kwamen we op het idee van een papieren krant: ‘Blij Nederland’.”
 

Foto van een oudere dame met een krant

Samenwerken 

Samen met het Blij Nederland-team ging NL Cares nadenken over de inhoud van de krant. Jeroen: “In de krant staan mooie positieve verhalen uit de coronatijd. Maar er staan bijvoorbeeld ook puzzels in. Iedereen in het team werkt mee. De een kan heel goed schrijven. En de ander kan weer mooie puzzels maken. Ook zijn er vrijwilligers die de kranten rondbrengen. De samenwerking is erg leuk en gaat heel goed. De vrijwilligers zijn blij iets te kunnen doen. Ook vinden ze het fijn om op deze manier met elkaar in contact te blijven.”
 

Ontmoeting via papier

De reacties op de krant zijn hartverwarmend, vertelt Jeroen: “Laatst sprak ik een oudere mevrouw. Ze bedankte me heel erg voor de krant. Ze vond het zo fijn om iets hoopvols te kunnen lezen tussen al het negatieve en verdrietige nieuws. Volgens mij is dat heel belangrijk. We moeten onze aandacht richten op het positieve. Laat je niet afschrikken door wat niet kan. En kijk naar wat er nog wel kan. Deel je positieve ideeën, daar komen de mooiste dingen van.”

Warme Winterweken 

De krant is al 12 keer uitgekomen en bij 7.000 ouderen bezorgd. NL Cares gaat de komende tijd nog meer doen. “De decembermaand is voor veel mensen een gezellige tijd met familie en vrienden. Maar niet voor iedereen. Daarom zijn we nu druk bezig met het organiseren van de Warme Winterweken. We halen geld op om cadeautjes te kopen. Ook helpen we bij het ophangen van kerstversiering. Of we delen warme chocolademelk uit bij zorgtehuizen en asielzoekerscentra. Zo hopen we van de kerstperiode een fijne tijd te maken voor iedereen.”

Wil jij ook iets doen? Ga naar de website www.nlcares.nl/blijnederland voor meer informatie en contactgegevens.
 

De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.