"Heel mooi om te zien hoe graag iedereen mee wilde helpen"

Toen de grenzen van Bonaire eind maart dicht gingen vanwege corona, was het toeristische seizoen ineens voorbij. Veel horecabedrijven en hun leveranciers bleven met enorme voorraden zitten. Met die producten maakte Isidoor van Riemsdijk (47, Kralendijk) samen met andere chef-koks maaltijden voor kwetsbare mensen. 

Minder besmettingen

Op Bonaire zijn er een stuk minder besmettingen met het coronavirus dan in Nederland, weet Isidoor. “Er zijn hier 3 korte pieken geweest. Maar nu zijn er bijvoorbeeld maar een paar besmettingen op het hele eiland’, vertelt hij. Een lockdown zoals in Nederland is er dan ook niet. “Maar iedereen houdt hier wel rekening met corona. Bijvoorbeeld door afstand te houden en goed aan de hygiëne te denken. We hebben natuurlijk een kleine gemeenschap, dus als het misgaat, kan het ineens heel snel gaan”, weet Isidoor. Dat hij zijn werk als leraar op een koksschool door corona ook veel digitaal moet doen, vindt hij niet zo erg. “Het was eigenlijk wel heel leuk om een keer op een andere manier les te geven.” 

Foto van een kok die met twee kinderen aan het bakken is

Maaltijden maken

Ondanks het kleine aantal besmettingen op Bonaire hebben veel inwoners het deze maanden moeilijk. Dat komt doordat er bijna geen toeristen meer naar het eiland komen. Horecabedrijven en hun leveranciers bleven hierdoor zeker in het begin van de coronacrisis met veel voorraden zitten. Toen Isidoor dit hoorde besloot hij met een paar collega’s maaltijden te gaan maken. “Wij zijn met die voorraden gaan koken en hebben ook een organisatie gevonden die het eten rondbrengt. Het project Integrale Wijk Ontwikkeling (IWO) brengt de maaltijden bijvoorbeeld naar mensen die hun baan zijn verloren. Dat ging heel goed: op een gegeven moment kookten we 3 keer in de week voor 450 mensen.”

Steeds professioneler

Wat begon als een spontane actie werd steeds groter en professioneler. Er kwam sponsoring binnen en een restauranteigenaar stelde zijn keuken beschikbaar. “Op het hoogtepunt van het initiatief waren we met 20 vrijwilligers aan het werk: chef-koks en ook een paar van mijn studenten. Sinds deze maand zijn we voor een kleinere groep aan het koken. Nu krijgt een groep van 65 mensen nog twee keer per week een maaltijd”, vertelt Isidoor. Hij hoopt dat het project ook in 2021 verder gaat. “Als het allemaal weer mag, is het misschien ook leuk om samen te gaan koken met de mensen die nu de maaltijden krijgen. Dan zijn ze ook even niet meer alleen.”

Lekker aan de slag

Isidoor kijkt met een goed gevoel terug op de afgelopen maanden. “Zeker in het begin van dit project was het heel leuk. Lekker met andere chefs aan de slag en nieuwe mensen ontmoeten. We hebben maandenlang drie dagen in de week samengewerkt. Nu iedereen weer met z’n normale werk bezig is, is dat lastiger. Maar het was heel mooi om te zien hoe graag iedereen wilde helpen en daar dan ook echt 100% voor ging.” Op het eiland valt het volgens Isidoor mee met de ‘coronamoeheid’ waarover hij vanuit Nederland wel eens hoort. 
 

Hij adviseert mensen om zoveel mogelijk te genieten van wat er allemaal nog wél kan. En om aandacht te geven aan mensen die wel wat hulp kunnen gebruiken. “Er is licht aan het einde van de tunnel, dus daar moeten we ons op richten.”

De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier de mogelijkheden zijn voor onder andere financiële of mentale steun.  Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.