“Het is heel fijn om tegen iemand aan te kunnen praten”

De coronacrisis is voor veel mensen een hele zware tijd. Mensen voelen zich eenzaam. Ze raken hun baan kwijt. Of vinden het lastig om goed voor zichzelf te blijven zorgen. Ook Iris van Eijk (24, Amsterdam) maakte zich veel zorgen. Daarom besloot ze erover te praten met een gratis coach. Die vond ze via de website Blijfovereind.

Blijfovereind

Iris werkt als vrijwilliger bij het Rode Kruis. Zo leerde ze de website www.Blijfovereind.nl kennen. Snel besloot ze contact op te nemen. Iris vertelt: “Ik ben een heel sociaal persoon. En ik ben graag druk bezig met van alles en nog wat. Voor de coronacrisis had ik altijd een volle agenda. Elk weekend sprak ik met vrienden af om leuke dingen te doen. Door de crisis viel dit plotseling allemaal weg. Ik werd er steeds somberder van. In oktober voelde ik me echt heel slecht. Via Blijfovereind vond ik iemand om mee te praten.”
 

Profielfoto Iris

Niet aanstellen

Bij Blijfovereind kwam Iris in contact met een coach. Iris: “Het voelde heel overdreven om hulp te vragen. Ik wilde me ook niet aanstellen. We hebben allemaal met hetzelfde te maken. En er zijn vast mensen die het nog veel zwaarder hebben dan ik, dacht ik. Ik kon mijn negatieve gevoel niet meer loslaten.”
 

Iemand die luistert tijdens corona 

Gelukkig leerde Iris toen Bijfovereind kennen. “Daar zag ik dat je heel makkelijk een gesprek kan inplannen. Mijn coach hielp mij in een telefoongesprek van een half uur de knop weer om te zetten. Het is heel fijn om even tegen iemand aan te kunnen praten.”
 

Afspraak plannen

“Het idee is dat je zelf op de website een afspraak plant met een coach”, vertelt Iris. “Je krijgt een lijst te zien met allerlei verschillende coaches. Ik vond het fijn om met een vrouw te praten, dus koos ik voor een vrouwelijke coach. Dat mag iedereen zelf weten.”
 

Je zit nergens aan vast

“Ook zit je helemaal nergens aan vast. Elk gesprek duurt 30 minuten. Ik had daar genoeg aan. Maar als je langer nodig hebt of wilt, kun je gewoon een nieuwe afspraak inplannen. Mijn coach nam mij en mijn zorgen heel serieus. Ik kon bij haar echt even vertellen wat mij dwars zat. Dat was erg fijn.”
 

Tips

De coach van Iris gaf verschillende tips: “Mijn coach gaf mij bijvoorbeeld heel duidelijk het advies om elke dag een vast patroon te volgen. Vroeg opstaan, douchen en aankleden. En niet in je pyjama achter je laptop kruipen. Doe alsof het een normale werkdag op kantoor is. Daarnaast zei ze ook dat ik goed voor mezelf moest zorgen. En tijd voor mezelf vrij moet maken. Dat betekent voor mij veel sporten en als het even kan naar buiten. De tips hebben me heel erg geholpen. Daarnaast was het gewoon een heel gezellig gesprek.”
 

Aanrader 

Iris raadt zo’n gesprek iedereen aan. Iris: “Voor mij was het heel fijn dat er iemand was die even naar mij wilde luisteren. Iemand die een beetje doorvraagt. Dat is toch anders dan bij vrienden. Ik heb ook geleerd dat het helemaal niet erg is om je soms verdrietig of eenzaam te voelen. Het is wel erg als je er niets mee doet. Dus neem vooral contact op met organisaties als Blijfovereind!”
 

De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.