“Als je het niet voor jezelf doet, doe het dan voor een ander”

Ingrid (48, Budel-Dorplein) maakte zelf mee hoe het is om het coronavirus te krijgen. Ze werd vrij snel weer beter. Maar ook haar man Chris werd ziek. Hij raakte uiteindelijk in een coma en lag drie weken op de Intensive Care (IC). Ingrid vertelt over deze heftige tijd in haar leven. 

Besmet

Ingrid zat met haar man en een paar vrienden in de kroeg. Het was de avond voor de persconferentie. Premier Rutte vertelde daar over het verbod op handen schudden. Drie dagen later meldde Ingrid zich ziek op haar werk. Ze was heel moe en had koorts. Ingrid: “Eerst dacht ik dat het allemaal wel zou meevallen. Ik ben astmapatiënt, dus ik was toch een beetje voorzichtig. Het bleek corona te zijn. Na een paar dagen ging het met mij al iets beter. Maar Chris was ook besmet geraakt. Hij ging steeds verder achteruit. Ik snapte er niets van. Chris was gezond, slank, fit en had geen andere ziektes.”
 

Foto van een vrouw die een man lachend aankijkt

Coma

Kort daarna werd Chris met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Hij was er slecht aan toe. Twee dagen later kwam Chris in een coma terecht. “In totaal heeft hij drie weken op de Intensive Care (IC) gelegen. Zijn kansen om te blijven leven waren niet groot. De artsen konden ons totaal geen duidelijkheid geven. Op twee momenten dachten de artsen dat ze hem kwijt gingen raken. Mijn kinderen en ik waren erbij. Zijn lichaam dreigde het op te geven. Maar de machines hielden hem gelukkig in leven. Hij heeft het net gered.”
 

Geen bezoek

Uiteindelijk plaatsten de artsen een tracheostoma bij Chris. Dat is een buisje in de luchtpijp. Daardoor kon hij zelf gaan ademhalen. En wakker worden uit zijn coma. Ingrid vertelt hoe hij eraan toe was: “Hij was 20 kilo van de 80 kwijt. En hij kon niet meer zitten, staan, lopen, slikken, praten. Dat heeft hij allemaal opnieuw moeten leren in een revalidatiecentrum. Zonder onze steun, want hij mocht geen bezoek ontvangen. Na twee maanden kon Chris eindelijk weer naar huis.”
 

We houden hoop

Gelukkig gaat het nu stukken beter met Chris. Hij kan weer halve dagen werken. “De artsen vinden het bijzonder dat hij beter is geworden”, vertelt Ingrid. “Toch is het niet zeker dat hij weer helemaal de oude wordt. Een van zijn stembanden is verlamd geraakt. Ook kan een tweede keer corona dodelijk voor hem zijn. Die angst hebben we nog steeds. Maar we houden hoop!”

Wel vindt Ingrid het moeilijk als mensen twijfelen over de ernst van het coronavirus. “Chris was bijna dood. Wij hebben als gezin van dichtbij meegemaakt hoe kwetsbaar een mensenleven is. Sommige mensen denken nog steeds dat het ‘maar een griepje is’. Dat vind ik ontzettend verdrietig. Ik hoop heel erg dat iedereen nog even volhoudt. En dat iedereen zich goed aan de regels houdt. Als je het niet voor jezelf doet, doe het dan in ieder geval voor een ander.”
 

De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.