"Mooi wat je met inzet en enthousiasme samen voor elkaar kan krijgen"

Aan het begin van de coronacrisis zag Haarlemse Daphne Sijmonsbergen veel mooie acties voorbijkomen. Zoals het applaus voor de mensen die in de zorg werken. Dat raakte haar. Maar ze vroeg zich ook af: kunnen we niet meer doen? En voor meer groepen dan alleen de zorgmedewerkers? Zo ontstond het idee voor Heel Haarlem Helpt.  

Gouden Hart Biljet, een cadeaubon voor zorgmedewerkers

Via Heel Haarlem Helpt kunnen mensen een cadeaubon geven aan zorgmedewerkers. Of een geldbedrag vanaf 1 euro. Zorgmedewerkers kunnen deze cadeaubon dan uitgeven bij de Haarlemse ondernemers. Daphne vertelde haar goede vriend Herman Opmeer over het plan. Hij was meteen enthousiast. “Het mooie van dit plan is dat je twee goede doelen steunt: de mensen in de zorg én ondernemers die het zwaar hebben”, vertelt Herman. Samen met nog twee anderen, Katinka Gerritsma en Maurice Nelissen, gingen ze aan de slag. De actie kreeg al snel veel aandacht. Kranten schreven artikelen over Heel Haarlem Helpt. En de Haarlemse drukkerij Koninklijke Joh. Enschedé hielp mee. Die maakte van de bon een mooi Gouden Hart Biljet met alle kenmerken van een echt bankbiljet.

Foto van logo's Heel Haarlem Helpt

Hartverwarmende reacties

Daphne weet nog goed dat het eerste Gouden Hart Biljet officieel werd gegeven. Dat gebeurde bij Spaarne 66, een Haarlemse ondernemer. “Daar waren ook een aantal zorgmedewerkers bij van het Spaarne Gasthuis. Die vertelden hoe zwaar de hele periode voor hen was. Dan zie je hoe enthousiast ze zijn dat hun stadgenoten aan ze denken. Dat is hartverwarmend. Daar doe je het allemaal voor.” Ook de ondernemers zijn blij met de actie, vertelt Herman. “Dat extra beetje inkomsten gaat hun jaar misschien niet redden. Toch betekent het gebaar veel voor ze. Ook is het een mooie manier om nieuwe klanten in je zaak te krijgen. Daar heb je in de toekomst misschien nog wat aan.” Inmiddels is er via Heel Haarlem Helpt al meer dan 58.000 euro opgehaald. 

Allemaal heel positief

Om de actie op te zetten, moesten Daphne, Herman, Katinka en Maurice hard werken. “Eigenlijk hebben we in heel korte tijd een bedrijfje opgezet. Dat kost natuurlijk veel tijd. Bijvoorbeeld om alles volgens de wet goed te regelen. Maar de steun die we van iedereen hebben gekregen, is geweldig. Het was allemaal heel positief”, zegt Herman. Zo mocht Heel Haarlem Helpt een gratis advertentie zetten in bussen en bushokjes. En kantoorboekhandel Muijs had de hele etalage ingericht voor de actie. Daphne: “Met inzet en enthousiasme kan je samen in korte tijd veel voor elkaar krijgen. Dat is echt mooi om te zien.”

Foto van een groepje zorgmedewerkers

Plannen voor de kerst

Eigenlijk zou de actie op 1 december stoppen. “We wilden natuurlijk dat de ondernemers snel hun geld zouden krijgen”, vertelt Herman. Maar de coronaregels zijn nu weer strenger. En de horeca is gesloten. Daarom is de actie verlengd tot 1 april. Dat biedt ook mooie kansen voor de kerstdagen, vertelt Daphne: “Een onderdeel van Heel Haarlem Helpt is ‘ondernemers voor ondernemers’. Bedrijven die geen last hebben van de coronacrisis, kunnen hun medewerkers een Gouden Hart Biljet geven. Of een biljet geven voor de zorgmedewerkers. Zo helpen ze andere ondernemers. Zoiets past natuurlijk heel mooi bij de kerstgedachte.”

De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.