"Na de eerste schok kwam er veel creativiteit los"

Harmen van der Hoek (38, Groningen) is zakelijk directeur van het Noord Nederlands Toneel en Club Guy & Roni in Groningen. Vlak voor de première van de voorstelling ‘Before/After’ gingen de theaters dicht vanwege de coronamaatregelen. In de maanden daarna onderzocht het theatergezelschap hoe ze ook online een publiek konden bereiken.

Streep door theaterseizoen

Harmen herinnert het zich nog goed: “Op de avond van de eerste try-out, twee dagen voor de première, werd de lockdown uitgeroepen. In het begin waren we daar nog vrij positief over. We dachten dat het een maandje duurde en we dan weer aan de slag konden. Dat gevoel was na een week wel voorbij. Er ging in ieder geval tot de zomer een streep door het theaterseizoen en dat raakt je heel erg. Wij doen niets liever dan voorstellingen maken voor publiek. Het is een enorme schok als dat ineens niet meer kan."

Harmen van der Hoek

Denken in (creatieve) oplossingen

De culturele sector is hard getroffen. Er zijn veel mensen die zonder werk zitten en leveranciers die hun opdrachten kwijt zijn. Harmen: “Wij zijn één van de organisaties die steun ontvangen van de overheid om ons gebrek aan inkomsten op te vangen. Dat zorgt voor vrijheid, maar ook voor de verantwoordelijkheid om ondanks alle dingen die niet kunnen toch nog een publiek proberen te bereiken. Dan merk je dat er veel creativiteit loskomt. Met alle ideeën zijn we aan de slag gegaan en al vrij snel hadden we een volledig digitaal programma gemaakt.”

Experimenteren met online mogelijkheden

Het digitale programma is te vinden op de website nitehotel.nl. Op de website kun je dwalen door een virtuele theaterzaal, verschillende kamers, een lobby en een bar. Harmen: “In ons NITE Hotel hebben we alle elementen van het normale theaterbezoek proberen te stoppen en daar nog iets extra’s aan toe te voegen. Een theaterbezoek gaat immers niet alleen om de voorstelling, maar ook om de interactie en het gesprek achteraf.”

Dat bleek online verrassend goed te kunnen. Harmen: “Wie online meekeek kon al tijdens de voorstelling met het andere publiek in gesprek en achteraf ook met de makers en acteurs. Daarom kregen veel mensen toch echt het gevoel dat ze samen iets beleefd hadden. Dit najaar gaan we op tournee met Het Zwanenmeer, maar dan in een nieuwe vorm. Mensen kunnen het zowel live in het theater zien als online in de vorm van een soort interactieve game. Dit soort experimenten maken deze periode ook wel weer interessant.”

Hopen op een volle zaal

Harmen is ontzettend blij met de steunmaatregelen van de overheid. Tegelijkertijd weet hij dat het nooit genoeg zal zijn. “De sector is zo groot en deze crisis gaat voor flinke schade zorgen. We hopen daarom dat er op gegeven moment weer meer publiek mag komen, zodat we weer voldoende inkomsten hebben en we de steun van de overheid niet meer nodig hebben.”

Ontelbare scenario’s

De onzekerheid van deze periode vraagt veel aanpassingsvermogen van iedereen. Harmen ervaart dit zelf ook: “Je moet ongelooflijk flexibel zijn en dat heeft ook wel iets leuks. Ik heb nog nooit zoveel scenario’s moeten maken. Want wat doe je als een deel van de acteurs ziek is of wanneer de theaters toch weer dicht gaan en je de productie volledig naar online moet verschuiven? Daarbij vinden we het belangrijk dat we onze werknemers, van acteurs tot technici, kunnen blijven betalen. Zodat de onzekerheid die wij ervaren, niet op hen overslaat.”

De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.