"Het voelt fijn om iets voor anderen te kunnen betekenen"

Het verpleeghuis Sint Jozefoord in Nuland (Noord-Brabant) is zwaar getroffen door corona. Net als bijna alle verpleeghuizen in die regio. In de eerste coronaperiode overleden 15 bewoners aan het virus. Zorgcoördinator en verpleegkundige Geertje van den Bosch (26) vertelt over deze moeilijke, maar ook leerzame tijd.

Aparte afdeling

Geertje zag hoe steeds meer bewoners van het verpleeghuis besmet raakten met corona. "Het virus heeft ons overvallen. De ene na de andere bewoner werd ziek. Veel bewoners hebben dementie. Het is moeilijk om hen uit te leggen wat het coronavirus is. We hadden zelf ook maar weinig informatie. Op een gegeven moment hebben we een aparte afdeling gemaakt voor alleen zieke bewoners. Zo konden we de bewoners zonder klachten beter beschermen. Voor de mensen met dementie is het moeilijk te begrijpen wat er aan de hand is. Bij Sint Jozefoord vinden we het gevoel dat we bij elkaar horen heel belangrijk. Daarmee houden we in ons werk altijd rekening. Het is moeilijk dat we bewoners dat gevoel niet kunnen meegeven zoals we dat gewend zijn."

Profiellfoto Geertje

Afstand houden  

Dat de bewoners niet meer dicht bij hun familie en naasten mochten zijn vond Geertje pijnlijk om te zien. "Een mevrouw van 86 had als laatste wens om niet alleen te sterven. Een collega heeft toen van alles geregeld. Zodat ze bij haar kon zijn op het moment van overlijden. Zo heb ik nog veel meer verhalen. Het was een zware periode. Ik maakte langere dagen dan normaal. Maar het voelt fijn om iets voor anderen te kunnen betekenen."

Aandacht voor elkaar

Geertje vertelt dat ze ook veel heeft geleerd: "In een crisistijd is aandacht voor elkaar heel belangrijk. Ook willen veel collega’s dan graag iets extra’s doen. Ik leerde ze op een andere manier kennen. Collega’s gingen hun talenten inzetten. Ze namen bijvoorbeeld hun gitaar mee. Of gingen taarten bakken. We maakten er het beste van. Zelf heb ik er geen moment aan gedacht dat ik ook ziek kon worden. Daar was helemaal geen tijd voor. We waren er voor elkaar."

Samen mee om leren gaan

Ondanks de moeilijke situatie wil Geertje er het beste van maken. Ze vertelt:"De coronacrisis heeft veel gevolgen voor ons. Dat merk ik ook aan mijn collega’s. Het is belangrijk dat je samen daar goed mee om leert gaan. Daarom hebben we op 8 september een herdenkingsdienst gehouden met alle bewoners, families en collega’s. Voor de toekomst hoop ik dat de verpleeghuizen open kunnen blijven voor bezoek. We gaan het weer samen doen!"

De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.