"Wilp in de schijnwerpers tijdens de Lichtweek”

Van 13 tot en met 19 december is het Lichtweek in het dorp Wilp (gemeente Voorst). Net als ieder jaar versieren inwoners dan hun huis met lichtjes. En er wordt een speciale lichtwandeling georganiseerd. Organisator Gé Lenselink (70) vertelt waarom de Lichtweek juist dit jaar zo veel betekent voor mensen. 
 

Veilig de Lichtweek vieren

Het was door de coronaregels nog even spannend of de Lichtweek dit jaar kon doorgaan. Maar na overleg besloot de gemeente dat het veilig was met een aangepast programma. Gé vertelt: “We hebben gekeken naar de mogelijkheden binnen de huidige regels. Wat kan er wel en wat moeten we dit jaar misschien overslaan? Zo hebben we een ander programma gemaakt en kan iedereen veilig de Lichtweek vieren. Gelukkig, want we merken dat dit jaar veel mensen wat extra aandacht voor elkaar willen hebben.”
 

Profielfoto Gé

Het programma

In de week voor kerst versieren alle mensen uit het dorp hun huis met lichtjes. Ook kunnen inwoners samenwerken en met de hele buurt meedoen. Er zijn mooie prijzen te winnen. Gé: “De juryleden bepalen welk huis en welke buurt het mooist is versierd. Ook houden we op vrijdag 18 december weer een lichtwandeling. Net zoals we altijd doen, maar dan in groepjes van maximaal vier mensen. Alle deelnemers krijgen een uitleg van de route. En de kinderen krijgen een lichtgevende stok die ze kunnen meenemen op de wandeling.” 
 

Anders dan vorige jaren

Door de problemen met het coronavirus heeft de organisatie het programma iets aangepast. ”Normaal lopen we tijdens de wandeling ook langs een huis voor mensen met een beperking. Door het coronavirus is dat nu te gevaarlijk. We willen niemand besmetten”, vertelt Gé. “Wilp is het oudste dijkdorp van Nederland. Dat weten weinig mensen, maar het is heel bijzonder. Daarom hebben we dit jaar een speciale route gemaakt over de dijk.”
 

Groepsgevoel

Volgens Gé is het dit jaar extra belangrijk dat de Lichtweek en de wandeling doorgaan. Gé: “In sombere tijden zoals nu is het hard nodig om aandacht voor elkaar te hebben. Dat zorgt voor een groepsgevoel in het dorp. Ook willen we mensen in deze donkere dagen graag iets geven om naar uit te kijken. Je merkt dat inwoners het een beetje zat zijn. Ze zijn ieder jaar enthousiast over de Lichtweek, maar dit jaar extra. Om deze coronacrisis vol te houden is het belangrijk dat je voor lichtpuntjes zorgt in donkere dagen.”
 

De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.