“Kerstengelen in Akkrum-Nes brengen een stukje hemel op aarde”

In december zijn Kerstengelen actief in het tweelingdorp Akkrum en Nes (gemeente Heerenveen, Friesland). Als Kerstengel bezorg je een cadeautje bij mensen die wat meer aandacht verdienen. Het kerstengelen-project is een idee van Doarpsbreed Helpt. Ze voeren het uit samen met de Protestantse gemeente, de Doarpskeamer en vereniging Plaatselijk Belang Akkrum/Nes. Froukje van der Schaar (64, Akkrum) is vicevoorzitter van de vereniging en ziet mooie activiteiten ontstaan.
 

Op zoek naar Kerstengelen 

Met de kerstengelen-actie hoopt Froukje dat we wat meer aandacht hebben voor elkaar. “Het is voor veel mensen een moeilijk jaar geweest. Het duurde wat langer voor het coronavirus bij ons in Friesland kwam. Toch merk je ook hier dat mensen moe zijn. Zeker met de donkere dagen van december kunnen mensen zich best een beetje eenzaam voelen. Met onze actie proberen we mensen op te roepen om voor elkaar te zorgen.”
 

Profielfoto Froukje

Iedereen kan een Kerstengel zijn

Als Kerstengel koop of maak je een cadeautje voor iemand anders. Froukje vertelt: “Dit gebeurt zonder naam. De afzender is altijd een ‘Kerstengel’. De engelen bezorgen een klein cadeautje bij mensen die wel wat extra aandacht kunnen gebruiken. De redenen zijn heel verschillend. Het kan een persoon zijn die iemand is verloren. Of een ondernemer die hard is geraakt door de crisis. Maar het mag ook gewoon de buurvrouw zijn die je lief vindt.”
 

Verschillende activiteiten 

“In de weken voor kerst hebben we overal posters opgehangen. Daarop stond de tekst ‘Kerstengelen gezocht!’”, vertelt Froukje. “Ook hebben we op al onze websites een berichtje geplaatst. Daar kwam veel reactie op. Veel mensen hebben zich aangemeld om als Kerstengel iets liefs voor een ander te doen. Er is bijvoorbeeld een Kerstengel die snert heeft gemaakt en is gaan rondbrengen bij de mensen. De ontvangers reageren ook heel positief. Onze actie geeft zowel de engelen als de ontvanger een tevreden gevoel. Het is heel bijzonder om iedereen zo bezig te zien.”

Nieuwe regels

“We moeten natuurlijk goed opletten wat er nog kan binnen de nieuwe regels van de lockdown”, zegt Froukje. “We willen onze Kerstengelen niet in gevaar brengen. Maar gelukkig zijn mensen creatief. We kijken gewoon naar wat er nog wel kan. In deze tijden moeten we afstand houden. Maar we hopen op deze manier toch in verbinding met elkaar te kunnen blijven.”
 

De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.