"Geef als een buurvrouw om elkaar"

De Buurvrouw & Buurvrouw-bus reist door Leeuwarden om mensen met elkaar in contact te brengen. Door de coronaregels waren ontmoetingen bij de bus niet meer mogelijk. Gelukkig kwamen steeds meer mensen met nieuwe ideeën. Zo kan de bus toch gebruikt worden om anderen te helpen. Esmeralda de Vries (58 , Leeuwarden) vertelt hoe dat ging.

Esmeralda en Monique zijn een jaar geleden gestart met de Buurvrouw & Buurvrouw-bus. Esmeralda vertelt: "Het doel van de bus is elkaar ontmoeten en vertrouwen. De bus komt op verschillende vaste plekken in de gemeente. Zo komen inwoners met elkaar in contact. In de verbouwde bus staan bakjes met kleding, eten of andere levensmiddelen. Mensen die dat willen, kunnen er iets uit pakken. De gedachte is als je iets neemt, dat je ook wat teruggeeft. Het gaat dus ook om vertrouwen. Mensen komen halen, maar ook geven."

Mienskip

Monique en Esmeralda deden eerder samen mee aan een actie. Daar werden ze vaak buurvrouw en buurvrouw genoemd. Zo komt de bus aan zijn naam. Maar ook omdat mensen bij een buurvrouw denken aan aandacht en zorg voor elkaar. Esmeralda:"In het Fries noemen we dat ‘mienskip’. De meeste mensen hebben een buurvrouw die hen helpt als het nodig is. Maar veel mensen ook niet. Denk bijvoorbeeld aan daklozen, eenzame mensen of mensen die moeten leven van weinig geld. Met de rijdende Buurvrouw & Buurvrouw-bus proberen we die mensen toch een buurvrouw te geven. En iedereen kan natuurlijk buurvrouw worden. Ook mannen en jongens."

Foto van twee vrouwen bij een auto

De ontmoetingsplek valt weg

In maart moest iedereen zoveel mogelijk binnen blijven door het coronavirus. Ontmoetingen bij de bus waren niet meer mogelijk. Esmeralda: "Dat was heel vervelend. Al voor de coronacrisis waren veel mensen eenzaam. Zij hebben die ontmoetingen nodig. Nu werd die eenzaamheid alleen maar groter. Deze ontmoetingsplek konden we eigenlijk niet missen. In plaats van blijven denken aan de negatieve dingen, gingen we zoeken naar het positieve. We draaiden het probleem om. Niet boos maken over wat er allemaal niet meer kan. Maar kijken naar wat er allemaal nog wél kan."

Hulp van alle kanten

Veel mensen kwamen met nieuwe ideeën. "Het begon allemaal met ‘Vera kookt’. Zij maakte maaltijden voor mensen in de buurt die financieel last hadden van de crisis. Met de bus gingen we deze maaltijden rondbrengen. Daarna sloten steeds meer mensen zich aan om te koken. Ook kwam er een Buurvrouw & Buurvrouw-winkel. Daar kunnen mensen die het nodig hebben gratis tweedehands kleding ophalen. En op meerdere plekken kwam een Buurtkoelkast waar mensen eten kunnen brengen en halen. Toen de coronaregels iets minder streng werden, kwam er zelfs een Buurman & Buurman-café. Daar kunnen mensen elkaar ontmoeten op gepaste afstand."

Begin het zo klein mogelijk

Ook nu er weer meer besmettingen zijn, gaat Esmeralda verder met de goede acties in de buurt. Ze moedigt iedereen aan die hetzelfde doet. "Het idee van de bus is gratis. En hoe je het doet, dat mag je zelf weten. Wij vinden het alleen maar goed als mensen in andere steden hetzelfde willen doen. Als je zelf iets wil beginnen, dan zou ik zeggen: houd het zo klein mogelijk. Maak je geen zorgen als het niet in een keer goed gaat. Haal je schouders op en begin opnieuw. Kleine stapjes, dan doe je al meer dan genoeg."

De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.