"Volg je hart en doe iets voor een ander"

Erol van de Bergh (24, Den Bosch) is op zoek naar een baan als de coronacrisis begin maart begint in Brabant. Al snel weet hij wat hij kan doen: aandacht vragen voor de ouderen in verpleeghuizen. Daarom begint hij de actie ‘Samen voor Den Bosch’.

Geen bezoek

Erol woont op dat moment in een huis met andere jongeren. Door de coronamaatregelen mag er geen bezoek meer komen. Vooral dat hij zijn opa niet meer kan zien, vindt hij moeilijk. Erol vertelt: "Ik heb een hele speciale band met mijn opa. Ik ben opgevoed door mijn moeder en grootouders. Mijn oma is helaas al overleden, maar opa en ik zijn beste vrienden. Ik vind het dan ook heel erg dat ik niet meer naar hem toe kon door het coronavirus. Ook van vrienden hoor ik dat. Ze vonden het verdrietig om hun familie niet meer te kunnen zien. Het is heel eenzaam."

Foto van man en vrouw die aan een tafel staan met Mark Rutte

Samen voor Den Bosch

Toch probeert Erol van de lastige situatie iets moois te maken. Hij wil ouderen extra aandacht geven tijdens de lockdown. Daarom start hij  de actie ‘Samen voor Den Bosch’. "We maakten speciale tasjes met eten en drinken. Die brachten we langs in de verpleeghuizen. Soms deden we dat met een ambulance die was omgebouwd om muziek te kunnen draaien. De ouderen vonden het prachtig. Dat eten en drinken verzamelden we eerst zelf. Daarna gaven steeds meer bedrijven ons eten en drinken. Ook wilden er veel vrijwilligers meedoen. En de actie werd pas echt een groot succes toen de burgemeester ook mee deed."

Jongeren en ouderen samen

Erol wil met zijn idee jongeren en ouderen dichterbij elkaar brengen. "Ik heb zelf gezien hoe veel mensen zich eenzaam voelen door de coronacrisis’, zegt Erol. ‘We moeten meer naar elkaar omkijken. Ik vind dat jongeren daarin een belangrijke taak hebben. Iedereen moet zich natuurlijk aan de maatregelen houden. Maar kijk ook wat je zelf voor een ander kan doen. Ik voelde me ook eenzaam. En dat gevoel verdween door anderen te helpen. Door artikelen in de krant ben ik een voorbeeld geworden voor anderen. Maar ik kan het niet alleen. In alle dorpen en steden moet er iemand zijn die in actie komt. Laten we weer meer aandacht hebben voor elkaar."

Volg je hart

Erol snapt dat jongeren het spannend vinden om zelf een actie te starten. Hij heeft voor hen een advies: "Volg je hart! Dan komt de rest vanzelf wel. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten. En kan iets betekenen voor een ander. Ik was altijd op zoek naar wat ik kon doen om het leven van andere mensen fijner te maken. Ik ben blij dat ik nu iets heb gevonden. Het is tof om in alle kranten te lezen dat mensen jouw idee zo goed vinden. Toch kunnen al die mooie woorden je ook een beetje bang maken. Het is daarom belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen. Want pas als het goed gaat met jou, kun je weer wat voor anderen betekenen."

Winterparadijs

Erol doet het even iets rustiger aan. Maar van 21 tot 24 december organiseert hij, in samenwerking met Bejaardenhuis Van De Toekomst, een winterparadijs voor ouderen in Den Bosch: "Vier dagen lang kunnen ouderen samen komen. Ze kunnen spelletjes doen, een glas glühwein drinken en genieten van muziek. Natuurlijk allemaal op een veilige manier."

De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.