“Kwetsbare jongeren verdienen meer aandacht”

Eline van der Meulen (26, Amsterdam) werkt bij jongerenorganisatie JongPIT. Zij komt in actie voor jongeren met een ziekte die niet meer overgaat. Eline maakt zich zorgen over deze jongeren. Ze deed onderzoek naar de gevolgen van de coronacrisis voor hen. “Veel van deze jongeren voelen dat anderen hun situatie niet begrijpen.”
 

Meer dan 1 risicogroep

Eline studeerde gezondheidswetenschappen en biomedische wetenschappen. Ze zet zich al vier jaar in voor jongeren met een ziekte die niet meer overgaat. Op jonge leeftijd heeft ze bloedkanker (leukemie) gehad. Daar hield ze diabetes type 1 aan over. En hart- en longproblemen. Ze is hierdoor vaak moe en wordt sneller ziek. 

“Eigenlijk zit ik in meer dan 1 risicogroep”, vertelt Eline. “Mijn artsen zeiden dat ik daarom heel voorzichtig moest doen. Sinds maart zit ik vooral thuis. Ik kom niet in de supermarkt. En ga niet met het openbaar vervoer. Ook probeer ik weg te blijven van drukke plekken. Ik mis m’n vrienden en familie. Mijn ouders heb ik al maanden niet gezien.”

Portretfoto van Eline

Kwetsbare jongeren

Eline weet dat ze niet de enige jongere is voor wie de coronaperiode extra zwaar is. “Zeker in het begin van de coronacrisis ging het vooral over kwetsbare ouderen. En over jongeren die zich niet aan de regels hielden. Maar er zijn ook heel veel jongeren die al een andere ziekte hebben. En dus ook heel erg ziek kunnen worden van corona. Eén op de vier jongeren tot en met 25 jaar heeft een ziekte die niet meer overgaat.” 

Met JongPIT deed Eline onderzoek naar de gevolgen van de coronacrisis voor deze groep. Jongeren vulden daarvoor een vragenlijst in. Daaruit blijkt dat ze studievertraging hebben opgelopen. Of dat ze zich zorgen maken over hun financiële situatie. En liefst 80 procent van deze jongeren heeft minder zorg gehad dan normaal. 
 

Niet serieus genomen

“Veel van de deze jongeren voelen zich niet serieus genomen”, vertelt Eline. Daarom vindt ze het belangrijk om ook het verhaal van deze groep te vertellen. En bijvoorbeeld het verschil te laten zien met veel leeftijdsgenoten. In de zomer waren de regels minder streng. Veel jongeren konden weer wat meer doen. Maar jongeren met een kwetsbare gezondheid konden dat niet. 

“Dat is natuurlijk erg zwaar”, zegt Eline. “Zo 80 procent van deze groep heeft zich de afgelopen tijd eenzaam gevoeld. Zeker in de zomer, toen de rest er wel weer op uit kon.” Eline hoopt dat er in het coronabeleid meer rekening wordt gehouden met jongeren zoals zij. Daarom gaat JongPIT in gesprek met mensen in de Tweede Kamer. En met andere partijen die wat voor ze kunnen betekenen.
 

Kijk naar wat wél kan

Om het nog vol te houden, adviseert Eline jongeren om een plan te maken. “Kijk naar de dingen die wél kunnen en stel haalbare doelen. Heb je hulp nodig op school of op werk? Vraag daar dan op tijd om. Als je minder zorg krijgt dan je nodig hebt, praat dan vooral met je artsen en andere zorgmedewerkers. Probeer sociaal actief te blijven. Bijvoorbeeld door alle online mogelijkheden te gebruiken. En weet: je bent niet alleen.”

Ben jij een jongere met een ziekte die niet meer overgaat en wil je meer weten over JongPIT? Neem dan contact met ze op. Je kunt tips krijgen bij JongPIT. Ook kun je via hen in contact komen met andere jongeren.
 

De coronacrisis raakt iedereen. Heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een ander? Bekijk hier wat de mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld financiële of mentale steun. Voor andere vragen over het coronavirus kun je op deze pagina terecht.